2011. november 28.

1981. július 25/26-án éjszaka látott sarki fény, meteorozás közben

Az idő tehát 1981. július 25/26-a éjjele. Minden időadat UT-ben.

A helyszín: Veszprém megye, Pénzesgyőr település. A Bakony hegység egyik Tüskéshegynek nevezett hegyteteje, 475 m magasan.

Jelen vannak: Ács Eleonóra, Bodor Béla, Bodor Béláné, Bogara Györgyi, Csiszár Iván, Fodor Antal, Fodor Antalné, Forgács Zoltán, Gere Anita, Gombos György, Gombos Mátyás, Hegedűs Tibor, Horváth Ferenc, Horváth István, Horváth Tibor, Jámbor Andrea, Juhász László, Juracskó András, Kelemen Zsolt, Keszthelyi Sándor, Kovács Andrea, Kovács Apolló András, Kovács Endre, Kovács Géza, Laczik Szabolcs, Majtényi Zsolt, Mádai Attila, Mizser Attila, Mojdisz István, Müller Zoltán, Orosz Mihály, Petrenkó Tibor, Pénzes Sándor, Piriti János, Rohrbacher László, Ruff Mihály, Sáfár József, Ságodi Ibolya, Spányi Péter, Szabó Edit, Szabó Erika, Szakács József, Szász Mária, Tari Attila, Tepliczky István, Tóth Attila, Tóth István, Tóth Sándor, Unyatinszky Zoltán, Vécsy Zoltán, Weisz Csaba, Zenkl Gábor.

Az égbolt csodálatosan tiszta, alul is igen átlátszó, végig felhőtlen. A zenitben 6,7 a határmagnitúdó. Az égen szélesen, duzzantan, szinte a horizontig látszott a Tejút. Az M 31, M 13, M 6, M 7, NGC 7000 szabadszemes.

A csúcson 51 amatőrcsillagász tartózkodott az Aquarida 81 meteortábor alkalmából. Három csoport meteorozott: Tepliczky István vezetésével egy 10 fős csoport 20:15-től, Hegedűs Tibor vezetésével egy 6 fős csoport 20:40-től, Szakács József vezetésével egy 4 fős csoport 20:45-től. Tepliczkyék modern módszerrel meteoroztak: egy kazettás magnóra mondták be amit láttak.

Sokan úgy vélekedtek, hogy az ég túlságosan jó a meteorozásra. Inkább más programokba kezdtek: változóztak, mélyegeztek (Keszthelyi Sándor 11 fős csapata), vagy a csoportoktól távolabb fényképezték az eget.

Így amikor 20:54-kor először megjelent észak felé a sarki fény, többen észrevették és a szanaszét heverő csoportok egymásnak kiáltozták a ritka fény feltűnését! Mert a sarki fény 20:54--21:01-ig majd később 22:55-23:26-ig kétszer is szépen látszott a jó égen. Sokan szöveges feljegyzéseket készítettek, rajzoltak (ezek a beszámolók a Meteor 1981/9-es és 1982/5. számában megjelentek).

Fodor Antal le is fényképezte a fénylést. Úgy tudjuk ez a legelső hazai sarki fény fénykép. Soha még ennyi amatőrcsillagász nem látott hazánkban sarki fényt. De a legkülönösebb, hogy a sarki fényről hangfelvétel maradt fenn, amelyet ezennel közzéteszünk.

Tepliczky István vezette meteor-megfigyelő csoport tehát 20:15-től meteorokat figyelt, a látott hullócsillagok adatait magnóra mondva. Ennek köszönhető, hogy a közben feltűnő sarki fény adatai is rákerültek kényszerből a felvételre: mint a nemes meteorozást zavaró körülmény! Következzen tehát amatőrcsillagászat-történelmünk becses emléke: Tepliczky István (és csapata) élete első sarki fényének helyszíni közvetítése:

"FIGYELEM!
20 óra 55 perc-kor sarki fény! Fantasztikus!! Sarki fény! Áuáááá!!! Fantasztikus! Ez nem igaz! ... 5 PERC ÉSZLELÉSI SZÜNET SARKI FÉNY ÉSZLELÉS MIATT!!! Áuauáuááááá! Fokozatosan változik! Állati jó! Sarki fény!!! Áuáááá! Öregem! ....Gyerekek, ilyen nincs!....Gyerekek, ez nem igaz! Én csodálkoztam, hogy még nincs vége még az alkonyatnak! Állati jó! Már én is azt néztem..., már korábban is feltűnt, de nem volt annyira jellegzetes. Fantasztikus! Gyerekek! Ez nem igaz! Ilyen nincsen! Fantasztikus! Áuááá!!! Úristen! Sarki fény! Fantasztikus! Fokozatosan változik! Mintha mennének! Áááá! Ilyen nincs! Megfagyok, de marha jó! Sarki fény! Jajjj! Azt hittem, hogy az üstökös miatt ugatnak! Másrészt viszont azt hittem, hogy az üstökös csóvája ekkora! Vagy mit tudom én? Meg...meg...azt hittem, hogy állatövi fény! Sarkiiiiiiiiii féééééény! Azt a leborult....! ...Ez már fogas kérdés. ... Te, izé ---- nem! Ez biztos nem! Ez biztos, hogy sarki fény! Láttam egy csomó fotót róla, meg filmet láttam. Te, ez biztos, hogy sarki fény! Auaauuuauauauau ---áááááá! Sarki fééééééééény!

20 óra 58 perc. A sarki fény eddig oszlopos szerkezetű volt, sávos szerkezetű, és fokozatosan, szemmel láthatóan változott. Most elkezd halványodni. Most már csak egyenletes, alkonyatszerű sáv van az UMÁ-tól lefelé ... ... ... milyen csillagkép van ott? ... a Camelopardalisban tűnt fel ....hát remélem mások is lejegyezték --- remélhetőleg! Folytatjuk a meteorozást!

20 óra 59 perckor a 20-as meteor ... (nekiálltak meteorozni) ... 21-es meteor .... 22-es meteor.....
21 óra 01 perc. A sarki fény helyén halvány derengés, de lehetséges, hogy az alkonypír, ezt ki kéne számolni, .... 23-as meteor 21 óra 02 perckor, ... stb...."

114 perccel később újra jött a sarki fény. Még erősebben. A szó ismét Teplektoré:

"22 óra 54 perc. 100-as meteor... Ki látta? Hatos, és a Zenkl, de ő nem beszámítható, különben is nekem nyolc.
FIGYELEM! .... Áúúúúú ... ö ...ö ...Na, na, na, na .... sarki fény ismét, az UMA alatt, a régi helyén! Ismét sávos szerkezetű! FANTASZTIKUS! Bomlik! Most ... most: kettős! Most kifejezetten kettős! Fantasztikus! Úristen! Ez hülye....! Ez a Köszö hülye! Idejön... és erre jön a sarki fény! Ez nem igaz! ÁLLATI! Nyugaton villámlik! Északon meg SARKI FÉNY!!! Milyen színű!?? Milyen, milyen, milyen színű? ... Nem szürke ... rózsaszín ... vagy lehet, hogy hülye vagyok!

Közben van egy meteor! Egy pillanat! Gyerekek --- nem érdekel! A SARKI FÉNY DÖGÖLJÖN MEG! METEORRRRR! Aszondja, hogy 22 óra ...., hol? A sarki fénynél jött?! Szóval: 22 óra 57 perckor +2 magnitudós, narancs színű, 101-es sorszámú, 0,6 sec-es meteor. És látta a hetes, nyolcas, meg a ... azt hiszem senki más.

FANTASZTIKUS! Ez nem igaz! GYEREKEK! Nézzétek meg, hogy a horizont végig fénylett északon! NARANCSSZÍNŰ! ... komolyan! De nem! RÓZSASZÍN!!!! Annak érzem! De nézzetek meg! Az egész, EGÉSZ horizont FÉNYLIK! De végig! Na jó persze nem végig! MISKOLC felé! Meg Zirc felé! .... Hülye! Miskolc...bocs! Az egész! .... Fénylik az ég! Az nem igaz, hogy még nem alkonyodott be volna???... Itt nincsenek fehér éjszakák!!! Vagy vannak??? Fantasztikus!!!

23 óra 00 perc. megint élénkül ez a ROHADT SARKI FÉNY! Egy oszlop, pontosan a .... hát rajzolni kellene! De mintegy! A Göncöl rúdjának belső fele alatt! Alatt! Alatt! Igen alatt! A CÖVÖNÖVÖ-VÖNÖ környékén! Egyre élénkül az oszlop! És most! Nem, azért lehet, hogy hülye vagyok! És most! Kékes! És mintha most! Szélesedik! És nem! Kettéválik!? Vagy ... mit csinál az?? Hát arról van szó ... Te, őrült! Ja, és odanézzetek! Figyeljetek arra! És fényesedik! És a mostani fényes oszlop és a fa között félúton (...kiálltozások...) Nem tudom! Nincs! Kívülről ... nincs ott semmi hülye csillag! Nézzétek meg ott! Az a feje! Feje -- oké! De NÉZZÉTEK! Szenzációs! Egyre fényesedik, mind a kettő! És mintha kettős lenne! Az! Az, az! Arról beszélek! ÁLLATI!!! .... De nem pocsékolom a magnót! ....

102-es meteor, 23 óra 01 perc ... (meteoroznak)... a sarki fény mintha gyengülne az előzőhöz képest, de még mindig erős.

23 óra 03 perc. Most a legerősebb talán a sarki fény! Végig szálas szerkezetű ... és közben a meteor, a 103-as! ...23 óra 04 perckor egészen ... állítólag, a Draco farkáig felnyomult egy ... az UMA közepén keresztül! SZENZÁCIÓS! AZ EGÉSZ ÉSZAKI HORIZONT FÉNYLIK! Ami kérdés, hogy az 50 kilométerre lévő Győr hatása-e? Vagy a Leningrádi fehér éjszakák eltévedése???

23 óra 05 perckor egészen fel! ... A büdös fenébe! A Polárisig! ÉN SE LÁTOM! (kiálltozások szűrődnek be a felvételbe) ... A SARKI FÉNYBEN METEOR!!! 104-es meteor, 23 óra 05 perc, 0,4 sec, +2 magnitudó. Ki látta? Hármas, ötös és Zenkl, beszámíthatatlanul! ... 105-ös meteor... 23 óra 09 perckor ... és a meteor után!

EGY HATALMAS, NAGY, RENDKÍVÜL FÉNYES! Mennyi lehet ez? Úgy négy, négyésfél, öt, négy, négy magnitudó! Tehát ha úgy nézzük: egy 4 magnitudós, FANATASZTIKUS oszlop az UMA aljában! Most vastagodik! FANTASZTIKUS!

23 óra 10 perc. A sarki fény észlelés folytatódik! Ennek következtében a meteorészlelésre való koncentrálás némileg szünetel! Az előzőtől balra, kb. 5-10 fokra .... mely közben össze-vissza változott, IZÉK alakultak ide-oda benne! CSODÁLATOS! Ez is van vagy négyésfél magnitudós! BIZTOS VAN! Persze attól függ, hogy mihez képest! 15 fok hosszú magasságig! ...

Ebben a pillanatban feltűnt a holdacskának az izéje!!! ... FELKELT A HOLD! magyarul! Hogy a dolognak aktualitása legyen, ennek ellenére nagyon szépen látszik a sarki fény! FANTASZTIKUS! .. két perccel később, most 4 darab sötét sáv van, de lehet hogy 5 ! Ha ez így megy, még lesz!

HOPPÁ! METEOR! Jajjj! MENNYI AZ IDŐ??? AZ IDŐŐŐŐŐŐT!? ...23 óra 14 perc ... 106-os meteor! Visszatérve a sarki fényre! Fantasztikus! Most tényleg! Ez kezdi megerősíteni! Hogy az egész horizont fényessége... maga a sarki fény, és abba változik bele! Az Aurigáig! Jaaajjjj! Az Aurigáig fényes! És fényesek! És szédületes! ...

107-es meteor 23 óra 17 perckor... (ismét meteoroznak 3 percig) ... SARKI FÉNY! FANATASZTIKUS! Te ? Nem fényszóróznak a ruszkik?!?? Ö, öööö?!?!?....A szovjet alakulatok!? FANTASZTIKUS! Na most már a Tejútnál is fényesebb! Gyerekek hármas, ötös, vagy négyes, vagy hármas, vagy négyes! Vagy mennyi ez? Nézzétek!!!! IRTÓZATOS! Sokkk... FANTASZTIKUS! Sokkal fényesebb....! Állati!!! Állati, állati, állati! ... Pardon! Hogy mondtad? Szóval nem állati, hanem sarki!

23 óra 22 perckor 112-es meteor....A sarki fény továbbra is fantasztikus látvány! Állati! SZENZÁCIÓSS! Írtózatos! Egyébként lehet, hogy hülye vagyok, de a színe KÉKESFEHÉR! Vagy ZÖLD! ZÖLD!!!! Úgy van! ZÖLD!!! KÉKESFEHÉR!!! Mi a véleményetek? Szerintem biztos! Egyértelmű! fantasztikus! ÁLLATI! Ez a hülye Weisz, mért nem fotózza? Elnézést!

23 óra 24 perckor meteor .... A SARKI FÉNY 23 ÓRA 25 PERCKOR ELTÚNT!......."

A jelenséget látta és a magnófelvételt lejegyezte: Keszthelyi Sándor.

Korábbi közlés: Leonidák levelezőlista 2003. 10. 28.