2011. december 16.

2011. december 16-án a C/2011 W3 (Lovejoy) napsúroló üstökösre tett próbálkozás

Mivel halvány remény volt, hogy a 2011. nov. 27-én felfedezett és 2011. dec. 16-án éjfél után napközelségbe kerülő, a Napot szinte súroló C/2011 W3 Lovejoy-üstökös csóváját hazánkból megfigyelhetjük ezen a hajnalban - 04:05 KözEi-re húztam fel az ébresztőórát. Az volt a terv, hogy gyorsan megnézzük a számítógépen, hogy mi történt az üstökössel és mi a helyzet országszerte, majd kimegyünk Pécstől messzebb, fénymentes helyre és akkor pirkadat előtt láthatjuk a csóvát.
Azonban 03:40-kor magamtól felébredtem. Ablakomból dél felé tekintve: az ég felhőtlen, elég tiszta, csillagos mindenfelé. Nyugaton az egész Orion, keleten: Arcturus, délkeleten: Szaturnusz és Spica. Köd nincs (este 18 óra óta nincs). Az ég elég jó. Azonban: süt a Hold! Árnyékot vet. A táj nappali világosságban úszik. Bizony, a telihold 5 és fél napja volt.
04:15-kor kimentem a kertbe. Nem volt hideg, sőt kellemes idő van. +4 fok a levegő hőmérséklete a hőmérőn. Madarak csipognak a kertben. Az ég teljesen felhőtlen. A Szaturnusz nem, de mellette a Spica igen pislákol. Pára alig van, legalábbis a Regulus alatt álló Holdnak nincs semmi udvara. A Corvus 4 csillaga és a Corona Borealis 3-4 csillaga látszik. Pécs belvárosából nézem mindezt még. Hallom még az ereszcsatornában a csöpögést, úgyhogy nem sokkal régebben még eshetett.  Az ég elég jó, csak ez a Hold ne sütne! Sajnos a Hold nagyon szép, élesen látszik. Keleten kel a Hercules.
04: 28-kor ismét kimegyek. Nyugatról északkelet felé nagyon gyorsan haladó határozott felhődarabok robognak, de ezek csak százméteres magasságban lehetnek, nyilván a sok eső miatt keletkezett helyi páratömegek. Az égen magas felhőzet nincs.
Az Időkép 04:35-ös felhőkép animációja szerint csak az ország keleti csücskében esik még. Északnyugat (Győr, Nyúl, Kisalföld) tiszta le a Balatonig. A kettő között vonuló felhőzet, szakadozva. A műholdkép mást mutat: csak két felhőmentes rész van: egyik Győr – Tatabánya – Veszprém - Szombathely és egy másik: Pécs – Kaposvár - Barcs. Az áramlás nyugatról megy keletre, azaz ott is javulhat. 04:45-kor Pécs teljesen felhőtlen. Alul a gamma Hya csillag mellet az R Hya mira változó szépen látszik (persze binoklival). Feleségem még ágyban van, de lassan keltegetem.
Nejem 04:55-kor felkel. Kényelmesen felöltözünk, hiszen az ég még olyan tiszta, csillagos és holdfényes, hogy messze még a pirkadat. 05:10-kor már a kocsiban vagyunk, és elindulunk Pécstől dél felé úgy tervezzük 10 km-re.
05:15-kor, amikor 2 km-t haladtunk egyszer csak dél felé fehér lesz az ég. A 3-dik kilométer-táblánál teljes a fehérség és a Hold is alig látszik. Köd, vagy felhő? Megyünk tovább, de egyre homályosabb és felhősebb minden, már a Hold sem látszik!
Nyugat felé fordulunk, hátha ott van a derült. Elmegyünk 5 km-t nyugatra, ott még szomorúbb a látvány. Felül felhők között mozog a Hold, alatta ködréteg robog. Elindulunk fel a Mecsek hegyeinek déli oldalára, de ott se jobb. Onnan látjuk, hogy kelet felé talán tisztulás van. Áthaladunk a belvároson és megyünk keletre. 6 km-re a várostól újra csillagos az ég. Illetve 05:50 van már és gyengén világosabb a délkeleti ég alja. Még megyünk: Vasas, Hird, Hosszúhetény. Itt egy óriási ködfelhőbe kerülünk. Megállunk a fényektől mentes részen, de csak felül a Hold és egy-két csillag sejthető – körben fehér köd van.
06:00-kor visszafordulunk és végre a vasasi dombtetőn, de a 6-os főút mellett leállva látjuk meg a teljesen tiszta eget. Kiszállunk a kocsiból és 06:11-06:16-ig nézzük a keleti, délkeleti, déli eget. Itt a hajnal! A Cas - Cyg – Lyr csillagképekben a gyenge (pedig nyári) Tejút most válik semmivé. Délkeleten egyre jobban pirkad. A Holdtól balra a Mars, balra a Spica és a Szaturnusz és legalul a Merkúr (!) jelöli ki az ekliptikát. A Lib két csillaga és a Merkúr az, ami látszik.
06:25-kor lassan visszacsorgunk Pécs belvárosába. 06:45-kor érünk haza. A Merkúr még látszik. Szokás szerint pislákol. Csak 06:59-kor tűnik el végleg. a 07:23-as napkeltét már nem váruk meg. Viszont, ami a lényeg: az üstökösnek semmilyen megjelenési formája sem látszott, egy pillanatra sem.
Keszthelyi Sándor.

Korábbi közlés: Leonidák levelezőlista 2011. 12. 16.

A NASA SOHO szondájának legutolsó képei.  A piros (LASCO C2) kép dec. 16-án 01:24-kor, a kék (LASCO C3) 01:18 KözEI-kor készült.