2011. december 30.

2011. december 25-i koraesti tűzgömb

2011. december 25-én karácsony estéjén mi is láttuk a tűzgömböt. Éppen Győrben a Mosoni-Duna partján, a Győri Bemutató Csillagvizsgáló kupolája alatt álltunk, hogy a 23 órás holdsarlót észrevegyük. Azonban a délnyugati eget legalul sötét fehőcsík takarta 5 fok magasságig, így a holdsarlóból semmi sem lett. A Nap már rég lement, de az ég még eléggé világos volt. Csak a Vénusz, a Jupiter és a Vega látszott. Ekkor, azaz 16:46 KözEI-kor jött a fényes meteor!

A tűzgolyó dél felé nézve balról jobbra, azaz keletről nyugatra ment. Majdnem vízszintesen haladt, alig csökkent magassága a kezdeti 25 fokról 15-20 fokra a déli horizonthoz képest. Nagyon alacsonyan volt. A közepe éppen a déli égtáj felé esett.

A meteor fényét gyorsan változtatta, de csúcsfényessége sem haladta meg a -3 magnitúdót. Magja volt, amely után 7-8 fokos csóvát húzott. 30-40 fokot tett meg az égen, nagyjából a Jupiter-Vénusz vonallal párhuzamosan, de attól 5-10 fokkal lejjebb haladt. 2-3 másodpercnyi látvány végén foszladozni kezdett és utolsó 5 fokos útját szakadozva tette meg, majd kihunyt.

Nagyon szép látvány, igazi karácsonyi égi ajándék volt!

Keszthelyi Sándor és Keszthelyiné Sragner Márta.

Korábbi közlés: Leonidák levelezőlista 2011. 12. 25.

[A tűzgömböt Magyarország több helyén - Százhalombatta, Mezőföld, Kiskőrös, Tápiószentmárton, Jánosmajor - megfigyelték és hasonlóan írták le. Meglepő módon még az égi útja is nagyjából azonos volt.]

A látványrajz alapja egy fénykép az alkonyati ég déli részéről. Balra a Jupiter, jobbra a Vénusz, középen halványan látszik egy csillag, amely az 1,2 magnitúdós Fomalhaut (alfa Piscis Austrini). A tűzgömb útja számítógépes grafikával került a képbe. Forrás: Tűzgömbök Világa blog, 2011. dec. 25.