2012. december 13.

1999 augusztus 11-i teljes napfogyatkozás magnetofon felvételének szövege Pakson

Az 1999 augusztus 11-i teljes napfogyatkozás magnetofon felvétele. Paks, Kilátódomb.

Az észlelőhelyen lévő, jövő és menő 400 fő hangjait, hangulatát mutatja a magnetofon-felvétel valamint a közben elhangzott és kihangosított tanácsok szövegét (Áts György műsorvezetése mellett  Bartha Lajos, Hoffmann János, Horváth Györgyi,  Ignátkó Imre,  Keszthelyi Sándor, Kész László, Maronics Tibor,  Patacsi Zsolt,  Sragner Márta,   Szemán László hangjai főként). Itt adtunk hírt a többieknek és a közönségnek mi történik éppen, mi várható, mire figyeljenek éppen,  hol tart a teljes árnyék. Néha a Kossuth Rádió műsora hallatszik. Maga a napfogyatkozás is visszakövethető a felvételen, hiszen időadatok is elhangzanak közben. A totalitás alatt a másik magnóról elindított visszaszámlálás hallatszik. A felvétel nem folyamatos, 5  részből áll, megszakad és kisebb-nagyobb szünet után indul újra. A teljes időtartama 69 perc.  A magnófelvétel szövegét igyekeztünk pontosan lejegyezni, kivéve ha ez a nagy zaj, egyszerre beszélés miatt nem sikerült. Az információt nem jelentő felesleges csevegéseket, nagyon hosszú ismertetéseket csak jelzésként említjük. Minden idő NYISZ-ben.

1. rész
11 óra 17 perc --- 11 óra 30 perc
(13 perces)

11 óra 17 perc.   A tömeg morajlása, zsibongása.
Áts: 10 percen belül lesz az első kontaktus. Úgyhogy rá lehet készülni, akinek pontos órája van, majd figyelje. És használjátok a nézőkét, és csak úgy szabad belenézni. Majd mondjuk előtte  egy fél perccel hogy most már akkor kell nézni.
Látni! Nevetések. Már látni! Zsibongás.
Pontos időt kérünk!  Gyurci adj egy hangot! Halló, halló, egy nagyon pontos óra van itt, az órákat ahhoz lehet igazítani......Egy nagyon  DCF pontos órához igazítják az órákat,  mikrofonba olvassa Szemán László: 11 óra 19 perc : 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 másodperc. Mondom még az egész percet 11 óra 20-kor majd.......
Figyelem! 11 óra 20 perc lesz:  5, 4, 3, 2, 1, most!
Köszönjük ez, volt a pontos idő. Tehát 11:20.  7 perc múlva kezdődik az első kontaktus, érintkezés.....
Zsibongás. Beszélgetések jó hangulatban. Nevetgélések.
Ignátkó: 11 óra 21 perc 20 másodperc.  Még 5 perc.
Keszthelyi: Napfogyatkozás!!! Ez se normális!
Hoffmann: Kérem mindenki vonuljon ki a körből,  a távcsövek állványait véletlenül se rúgjuk fel.  Nézzünk a lábunk elé is.
Ignátkó: Legjobb lenne ha kimenne mindenki, kintről is ugyanúgy lehet látni. A szél erősebben fúj.
Zsibongás. Az izgalom fokozódik.
Keszthelyi: Na gyerünk észlelni! És írja is föl valaki az ordításunkat. Bartha Te írod az ordításunkat? Itt már megy a felvétel, úgyhogy nyugodt lehetsz.
Gyurci adj hangot! Halló, halló, figyelem! Kérjük a nem csillagászokat menjenek a körön kívül. Most fontos nekünk ezt a kontaktust észlelni. Erre a pár percre menjenek ki.  Meg végig......Utána vissza is jöhetnek, utána nézhetik, mert több mint egy óra utána a jelenség. 11:27-kor lesz az első kontaktus. Jobbról jön a Hold.  Távcsövekben balról. Binoklikban jobbról.
Tanácskozás.  Zsibongás.
11 óra 24 perc.  Ignátkó „meteorokat” lát a Nap előtt szűrön keresztül.....  Keresztül ment szépen a Nap előtt!  Kettőt láttam már.... Ennek megbeszélése. 
Erősen fúj a szél, hallatszik a zörgése.
11 óra 25 perc. Gyerekek! Tessék felkészülni. Távcsövesek 27-kor látják.
 Keszthelyi: Szemmel a Napnak a  jobb oldalán  lesz a belépés, jobb oldalon kezd  el csorbulni, binoklikban is,  a távcsövekben  viszont fordítva,  ott  a bal oldalon.... A napfoltnál ugye?... Mit tudom én....
Áts: Gyerekek nagyon figyeljetek.... A ruszkik ellenőrizni fognak bennünket....11 óra 26 perc. Egy percen belül kontaktus van.  Egyenes állású távcsőnél jobbról, fordítósnál balról.....
Még nem kell nézni...Hol van a Hold? A Hold  még ott van a Naptól jobbra. ... 2 perc múlva látod a Holdat....A magnó, hol van a magnó, hova ordíthatok....  Jön a Hold!  Egy perc múlva.  11 óra 27 perc van óra szerint. Elcsaltam egy kicsit. A Holdnak nem jár pontosan az órája....  Gyerekek elmarad. Távcsövesek nézzék! Zajongás. Lajos, nézed? Jó. Távcsövesek ordítsanak először! ...Lehet, hogy nem is lesz napfogyatkozás. Mondom, hogy elmarad. Holnap lesz. Zajongás.

(11 óra 27 perc 45 másodperc a számítás szerinti 1.kontaktus, az U1)

11 óra 28 perc 09 másodperc.  Jön. Most.  Csendet kérünk! Megvan.  Morajlás. Látszik? Igen. Kontaktus.  Megvan. Binoklisok látják? Szemmel  még nem! Igen. Binoklival! Szemmel nem.
11 óra 28 perc 22 másodperc. Megvan. Na mintha most.  Kontaktus van már mióta Sanyi! Most.
11 óra 28 perc 27 másodperc.  Igen-igen látszik, valami!!!....
Jobbra fönn egy csorbulás. Jobbra fönn. Jobbra fönn  2 óra tájékán. Látszik! Jön befele. Puszta szemmel is.  Igen, nagyon jó. Jobbra fönn.  Megkezdődött!  Éljen! Ordítozás. Huuu!  Jól van. Zajongás....Egy óra húsz perc nyugalom.  Lesz napkorona gyerekek! Mindenki látja? Igeeen!  Na látja. Most már egészen jól látszik. Látjátok, hogy csorbul? Igen. Az óra állása szerint  körülbelül  fél három magasságában. Ott a Hold.
Ignátkó: Sanyit még a hideg is kirázta. Sanyi  mióta vársz erre? 33 éve! Jaj belenéztem a Napba! Áts: Szeretettel köszöntjük a napfogyatkozás két főszereplőjét...  Köszönöm...a Napot és a Holdat...Ja, azt hittem engem meg a Mártát!....
11 óra 30 perc. Na most lekapcsolom.

2. rész
12 óra 00 perc --- 12 óra 10 perc
(10 perces)

12 óra 00 perc. Déli harangszó szól a Kossuth Rádióban.
Ignátkó: Sanyi,  dél van, mondj valamit, mi a helyzet, most hogy állunk, bekapcsoltam a magnót. A hírek is belemehet, nem ?
Krónika. Itt a Kossuth Rádió hírműsora,  a mikrofonnál Ney György. Jó napot, jó napfogyatkozást kívánok valamennyiünknek! Remélhetően mindenütt  felhőtlen, vagy felhőtlen lesz  az ég  így zavartalanul figyelemmel kísérhető, ahogyan  a Hold elfedi a Napot. Tanácsos még abban a másfél két percben is  védőszemüveggel csodálni az eget.  (Nevetések)  Nem lehet elégszer elmondani, hogy egészen negyed  háromig, amíg a napfogyatkozás tart,  tartsuk magunkon a szemüveget és hamarosan azt is meghallhatják, hogy egyfolytában csak  2-3 percig lehet használni azt, gyerekeknek még ennyit sem, azután pedig negyed órára pihentetni kell a szemet....Műsorunkban  erről további  részleteket is hallhatnak majd és beszámolunk a teljes napfogyatkozás térségében tapasztalható forgalomról is. Az időjárási előrejelzések szerint az ország egész területétről látható a csoda, még ha nem mindenhonnan egyformán is. Mi a helyzet most, amikor már jó félórával túl vagyunk a folyamat kezdetén, mivelhogy 11 óra 25 perckor kezdett beleharapni a Hold a Napba.....Most kapcsoljuk a meteorológust Bártfay Erzsébetet......(Csend)................ Nevetgélések. A meterológus is nézi a napfogyatkozást. Ez durva volt..... Ez a kapcsolás nem sikerült, reméljük a többi majd jobb lesz. Csaknem száz helyszínről közvetítik a Nap állását a Petőfi rádió tizenegy órás élő műsorában, amely ma a naprajongók rádiója, bárki saját hangján közvetítheti amit lát a világ  és az ország városaiból, településeiről. Most kapcsoljuk az ötös stúdiót, a műsorvezetőket Vas István Zoltánt és Katymári Vandát. Mi volt eddig a legérdekesebb? Mit mondtak el a szemtanúk? Hol tart az árnyék?
12 óra 02 perc. Vas István Zoltán: Siralmas volt egyébként a kezdésünk, úgyhogy, ha Arany Jánosnál maradunk, akkor Isten őrizzen, mert ugye rossz kezdetnek rosszabb  lesz vége majd. Hát itt szerencsére fordult a kocka, mert az első bejelentkezések, főleg a Nyugat-Dunántúlról, de Dél-Magyarországról is arról tudósítottak  bennünket, hogy részben vagy teljességgel fedett az égbolt. Azután kiderült, a szó szoros értelmében is, mert a Balatonon egyre többen látták a Napot, aztán már a Dunántúl egyéb részein is, sőt még Ópusztaszer fölül is elvonultak nagyjából a felhők és megszűnt az esőzés.
Katymári Vanda: Az állattartókkal lesznek még gondjaink, én azt hiszem sokan pánikba esnek, el kell hogy mondjak, hogy én magam is... állattartó vagyok. Sokan pincébe vonulnak  például a macskáikkal. Nem tudjuk mi a félelem vagy a tévhitek oka, de igyekszünk ezeket eloszlatni, még ebben a műsorban, tehát a Petőfi hullámhosszán.
Vas István Zoltán: Nagyon érdekes volt, Új-Skóciából, Nova Scotiából jelentkezett be egy hölgy, aki illetékességét tekintve egyébként debreceni és ízes tájszólással tudósított bennünket arról, hogy részint hajóval, részint pedig repülővel utaztak el onnan hozzávetőleg 600 km-re, illetve mérföldre megnézni a napfogyatkozást, mert ott nem ígértek igazán kellemes  körülményeket.
Hasonló volt a helyzet Münchenben, ahonnan arról szólt a beszámoló, hogy miszerint  a németek példásan megszervezték a közlekedést, példának okáért egy óra időtartamra letették a kocsijukat, éppen azért, hogy a dugókat elkerüljék. De ami az időjárást illeti, nem voltak valami kellemesek eddig a körülmények. Ezért is, ennek volt tulajdonítható talán, hogy  hozzávetőleg 40 perccel ezelőtt beszéltem egy a Veszprém és Vas megye határán lévő domb tetejéről egy német úrral, aki elmondta, hogy Bajorországból jött és nem bánta meg, mert isteni az idő,  tökéletesen tiszta az égbolt és este már  viharos gyorsasággal mennek is vissza.
Ney: Azt lehet tudni, hogy ...egy pillanat, bocsánat, azt lehet tudni, hogy hányan nézik külföldről nálunk? Van erről adatotok?
Vas: Hozzávetőleges adataink sincsenek, de azt tudni, hogy hozzávetőleg 3---3,5 millióan, tehát Magyarország egyharmadnyi lakossága tartózkodik  abban az inkriminált sávban, ahol a totális napfogyatkozást látni lehet majd.
Ney: Köszönjük szépen, további jó műsort! Most a legeslegfontosabb információk következnek három percben. Hogyan nézzük a napfogyatkozást? Mire ügyeljünk elsősorban, mit ne felejtsünk el semmiképpen? Nagy György András Horváth Andrással a Planetárium igazgatójával beszélget.
12 óra 05 perc. Nagy György András riporter: Horváth András  a Planetárium igazgatója. Foglaljuk még egyszer össze, mi az amit tudni kell a napfogyatkozásról?
Horváth András: Igen! Ópusztaszeren a Nemzeti Parkban vagyok és teljes hangerővel beindult a műsor. Az Ópusztaszer Szeged környéke  a egyik legrosszabb hely pillanatnyilag, teljesen borult van. Meteorológus kollégák azt ígérik, hogy mire itt lesz a teljesség, addigra talán lesznek lyukak. A Dunántúl közepén valószínűleg jól lehet majd  látni a napfogyatkozást és Budapestről is. 11 óra 25 és 11 óra 30 között kezdődik  a napfogyatkozásnak a részleges szakasza, amikor a holdkorong elkezdi eltakarni a  Napot, körülbelül 1 óra 23 percen keresztül  tart ez a folyamat. Ez az a szakasza a napfogyatkozásnak, a részleges szakasza, amikor használni kell azokat a bizonyos védőszemüvegeket, amelyeket kb. 2-3 percig lehet használni, aztán tessenek máshova nézni egy negyedóra húsz percre, aztán ismét fölnézni az égboltra. Látni lehet hogy a Hold  haladt a pályáján, többet takar el a Napból. A legeslegérdekesebb és legizgalmasabb jelenség a zónában, tehát ahol teljes lesz a napfogyatkozás, a   Szombathely és Siófok, Makó vonaltól 55-55 km-re északra és délre húzódik, ennek a zónának  a közepén  mondjuk Ópusztaszeren 12 óra 53-kor kezdődik a teljesség. Ekkor, ha nincs nagyon borult, akkor itt elsötétedik az égbolt, megjelennek a csillagok, a bolygók, és a Nap körül  a napkorona, az egyik  legszebb jelenség. A napkoronát, a napkitöréseket, ilyen vörös színű protuberanciákat már szabad szemmel kell nézni, aki a zónában van. Aki nincs a zónában, tehát például Budapesten, Győrben, Miskolcon, hogy csak a nagyobb városokat mondjam, azok a maximum idején , például Budapesten  12 óra 51 perc 39 másodperckor egy nagyon-nagyon vékony, kifli alakú gyűrűt fognak látni a Napból. Budapestről csak a védőszemüveggel szabad a maximum idején belenézni. Nem fog elsötétülni az égbolt, nem lehet a csillagokat,  bolygókat látni, nem lehet a napkoronát látni. Még egyszer mondom, hogy  azokon a helyeken, megint nagyvárosokat mondok Győr, Budapest, Miskolc és környékükön nem szabad a Napba nézni védőszemüveg nélkül. Csak aki a zónában helyezkedik el, amikor teljes lesz a napfogyatkozás, amikor sötét lesz az égbolt, akkor a Napba bele szabad nézni szabad szemmel, amikor teljes a napfogyatkozás. Ez a zóna közepén 2 perc 22 másodpercig fog tartani.
Nagy: A Hold árnyéka illetve a totalitás kb. tíz perc alatt száguld végig az országon, vagyis mindenütt egy picit máskor kezdődik el maga a  totalitás. Mikor lehet levenni  a szemüveget? Tehát hogy dönthető el, hogy mikor kell levenni?
Horváth: Igen! Akkor, amikor észreveszik, hogy a szemüvegen keresztül semmit nem  látnak, akkor le kell venni. Akkor sötét lesz és akkor szabad szemmel nézni. Na most, hogy mikor vegyük újra fel a szemüveget, ez gyakorlati tanács, hogy abban a pillanatban, amint a Hold túlhalad a napkorongon, becsillan, akkor gyorsan elfordítani a fejet, fölvenni a szemüveget és aztán megint lehet nézni, hogy a holdkorong hogyan vonul el a napkorong elöl.
Nagy: Maximálisan a szemüvegen keresztül mennyi ideig lehet szemlélni a jelenséget?
Horváth: Egy két-három percnél tovább ne nézzük  a szemüvegen keresztül sem a Napot. Egyébként a két-három perc nagyon hosszú. Unalmasan hosszú,  megnézni hogy a Hold  éppen  a Napnak mekkora részét takarta el  és aztán  tessék mással foglalkozni, megnézni, hogy  milyen  lesz az árnyék, kifli alakú kis foltokat lehet látni  a fákon keresztül. A kisgyerekek csak a szülők felügyeletével nézhetik a napfogyatkozást, a szülőknek nagyon  figyelni kell arra, hogy  amikor a napsugár a részleges szakaszban még látható,  akkor nehogy szemüveg nélkül nézzenek a Napba. (Egyre nagyobb a nyüzsgés, a beszélgetés Pakson)
Ney: Végül is mit és mennyit láthatnak azok most az égre néznek? Kapcsoljuk a meteorológust Bártfay Erzsébetet!
12 óra 09 perc. Most sikerül a kapcsolás.
Bártfay Erzsébet: Sajnos ma, most a déli órákban az ország északi, északnyugati részén, de elszórtan   még délkeleten is továbbra is  több a felhő, igaz, hogy  ennek jó része gomolyfelhő és közbe-közbe előbukkanhat  a Nap, illetve az eltűnőben lévő Nap, de ezeken a területeken felhős az ég.  Viszont az ország nagy részén, délnyugaton és középén is derült az idő. Egyébként ott ahol felhős az idő, főleg délkeleten záporeső és zivatar is várható még ma. Holnap már mindenütt kevesebb lesz a felhő, több  a napsütés. Mérsékelten meleg időre számíthatunk. Hajnalban 12-17, délután 24-29 fok között alakul a hőmérséklet.......
A Kossuth Rádió szól a háttérben, egyre gyengébben hallhatóan....Közben zajok, kiáltások: Milyen érdekesek a felhők!  Zajongás. Most nézzétek, milyen érdekes. Nem, nem jó, most már nem. Belenézel? Igen.  Hát fényesebb. Sárgább. Odaadjam?...
12 óra 10 perc. Zsibongás.

3. rész
12 óra 20 perc --- 12 óra 22 perc
( 2 perces)

12 óra 20 perc. Keszthelyi: Ebben a pillanatban érte el az európai kontinenst a teljes árnyék!  És megjöttek az oroszok. ... Most  már  Franciaországot kezdi terítetni. Megjöttek az oroszok!
Ignátkó: Szerintem, megcsípett egy darázs, mert a darazsak érzik a napfogyatkozást.
12 óra 21 perc. A totalitás 12 óra 51-kor fog bekövetkezni. Mennyi idő van még? .....az 30 perc...
Áts: Kb. 30 perc...Előtte mondjuk majd....a gyerekeket próbáljátok majd fékezni, hogy ne szaladgáljanak össze-vissza, feldöntik a távcsöveket, meg  saját magukban is kárt tesznek... és majd csendet kérünk, majd csendet kérünk mindig,  a csillagászkodás az komoly elmélyült tudomány ugye, a hangoskodást nem szereti, a sárkány  aki beleharap a Napba és hátha elijed.
12 óra 22 perc.

4. rész
12 óra 30 perc --- 12 óra 41 perc
(11 perces)

12 óra 30 perc. Hoffmann: Egy kis figyelmet kérünk. Mindenki aki körülnéz észreveheti, hogy az árnyékok egyre sötétebbek lesznek és a Nap is kezd egy kicsit a fénye kifakulni. Ha megnézitek a környező tájat, a színek is egy bizonyos idő múlva kezdik  majd elveszíteni a  az erős színűket.......Mindenki nézze meg, hogy az árnyékotok már mennyivel sötétebb, mint amikor kezdődött ez az egész és egyre sötétebbé fog válni.
12 óra 31 perc. Keszthelyi: Franciaországban most végződik a teljes napfogyatkozás és kezdődik Németországot, most éri a teljes árnyék. Azt elmondanám, hogy honnan jön a teljes árnyék. A birkahodály fölött fog megjelenni, tehát ott ahol az a távoli oszlop van, a kiserdőnél. Arra van Siófok, onnan fog majd érkezni. És túloldalt a jegenyefa irányába fog távozni.  Körülbelül. Ott megy át az Alföldre, ott látszik túl a kalocsai székesegyház, meg ott egy gabonasiló és attól balra a nyárfánál fog átmenni az Alföldre. Tehát ez az árnyék iránya.
Áts: Na most ez az árnyék nagyon széles, azt ne felejtsük el hogy  120 km kb. a szélessége, az élménye olyan lesz hogy onnan egy nagy feketeség jön, egy kb. 680 méter/másodperc ....az  az erdő egy  olyan 6-7 km-re van, tehát 6 és 10 másodperc  alatt fog ideérni..... A következőt szeretnénk kérni Önöktől. Miután a csillagászok, akik  megfigyeléseket végeznek, az ő számukra van egy magnófelvétel, amin számolunk visszafelé, 2 perc 22 másodpercet visszafelé számolunk. Az első kérésünk, igazán legyen mindenki csendbe! Jó? Ha lehetséges és közben nem akarunk beszélni semmiről, mert arra figyelünk, hogy ugye ők  közben állítgatják a távcsöveket, fényképezőgépeket.... és ez adja az ütemet hozzá.... Ezért én most elmondanám, hogy miket fogunk látni.......
Ismerteti folyamatosan: mi látszik az égen, milyen bolygók, milyen csillagok látszanak majd és merre. Vénusz...Merkúr....Sirius....Procyon...Szaturnusz talán...Nem lesz teljesen sötétség....horizont feletti derengés körben....Perseida meteorraj ideje van... Ha szerencsénk van, jó sokat jön....A fényképezés most tegyék meg, de a teljesség alatt lehetőleg ne vakuzzanak. És teljes csendet kérünk, ha lehetséges....
Keszthelyi: A napon a hőmérséklet már 10 fokot esett, árnyékban még csak 1 fokot. Ez nem vészes.......
12 óra 36 perc. Most Németország lakosai látják a teljes fogyatkozást. Dél-Németországban teljes, ha egyáltalán jó az idő, mert  a reggeli műholdképek borzalmasak voltak....Még egy  pár percig Németországban, aztán 12 óra 40 perckor megy át Ausztriába és jön felénk a holdárnyék.
Áts: Lehet, hogy most még mindenki ingujjban van, vagy anélkül. Nem árt esetleg a gyerekekre ráadni valami kis ruhácskát. Nagyon hirtelen fog lehűlni a levegő., már most érezni, hogy hűvösebb van.... egy ilyen bágyadt napfény van.....Figyeljük, hogy a kis lyukon átmenő fény  kifli alakú sarlót vet....Vagy valakinek a közelében van ez a keskenylevelű ökörfarkkóró, ez itt őshonos, hogy az hogy fog viselkedni......Kb. 10 perc múlva elkezdjük a visszaszámlálást, mert akkor bekövetkezik a totalitás..... Erősen fúj a szél.
Ugye...fázik a lábam!
Mindenki a furcsa árnyékokat, sarló alakú fényhatásokat nézi.....Ha a kezetek között egy kis lyukat csináltok, látható a sarló alakú napkép. Valami pici lyuk....sarló lesz és nem kerek.
12 óra 37 perc. Sötétedik,  azért sötétedik.... Mennyi az idő? 12 óra 37 perc? ....14 perc múlva....
Papírra egy kis lyukat fúrtok az is sarló alakot vet.... Gyerekek ne rohangáljanak.
Keszthelyi: 14 perc múlva teljes sötétség lesz és látszik a napkorona. Fogadjunk, hogy kék égen következik be és nem lesz felhő....ha vesztek egy pezsgőt fizetek.
Hoffmann: A hőmérséklet árnyékban 31,9 fokról 29,5 fokig  csökkent, napon viszont 39,5 fokról 26,7-re, majdnem 13 fokot csökkent. És egyre érzékelhetőbb, hogy  kicsit erősödik a szél is.....
Kossuth Rádió hangja. 12 óra 40 perc. Most kapcsoljuk az Astoria Szálló hallját. Ki nyer ma szignálja. 12 óra 41 perc....(A kazetta megtelt, leállt, meg kellett fordítani)

5. rész
12 óra 43 perc --- 13 óra 16 perc
( 33 perc)

(A teljes fogyatkozás kezdete U2 = 12 óra 50 perc 43 mp)

12 óra 43 perc. Zsibongás.  Mutogatás, nézik a Vénuszt. Függőleges és balra....
Áts: Balra lefelé, kb. olyan 8 óra körüli irányban. ....Sanyi láttad? Látom, most. Jó. Te most már akkor jön az idő nemsokára...
12 óra 44 perc. Keszthelyi: Nagyon lenn van a Vénusz és balra.....Nézd meg ezzel....Zsibongás....Dani....Hol vagytok?....Gyönyörűen látszik. Morajlások.
12 óra 45 perc. Keszthelyi: Emberek, most már a fogyatkozást nézzétek, ne a Vénuszt!
Áts: Még a nézőszemüvegen keresztül lehet csak  nézni  ám a fogyatkozást.  És mindenki nagyon vigyázzon a szeme világára, mert még ez is ártalmas.  6 perc múlva sötétség....És körülbelül egy 6 perc múlva  lesz a teljes sötétség. Na most ha körülnézünk egy picikét, hátrafelé is nézzük az eget, nagyon érdekes színe van, olyan színpadias világítás van.....
Sragner: Mondd be légyszi, hogy a Keszthelyi Dani jöjjön azonnal a Trabanthoz....
12 óra 45 perc. A Keszthelyi Dániel  jöjjön a Trabanthoz azonnal kérjük, a kocsihoz, a vashoz,.....Látjátok a Vénuszt ....Gyerekek akkor fel kéne tűnni a Siriusnak....... Látjátok a Vénuszt? Ott van, gyönyörű szépen látszik a Vénusz...Igen...Nézd ott a fecskék, hogy kavarognak.....A fecskék elkezdtek körözni, nyugatra hátul, ott a birkakarám környékén.... Ők azt hiszik, hogy este van....Valaki figyelje az ökörfarkkórót, hogy mit csinál...
12 óra 46 perc. Maronics: Rohannak a birkák... most mennek a birkák be, a birkák mennek aludni. A kutya is rohan be mint a hülye...( Egyik észlelő ekkor bújt el kocsija csomagtartójába)... .....vigyázzatok nehogy elessetek ebben....(
Igen....Kiáltozások....
12 óra 47 perc.  Áts: Kb.3 perc múlva ideér az árnyék....Akik úgy gondolják, hogy nyugat felöl látni akarják a felénk rohanó árnyékot, azok forduljanak arra....a kiserdőnél valahol......
12 óra 48 perc (U2-135 sec) Áts: Ugye milyen sötét lett hirtelen! Mikor a szobában letekerjük azt a fényerőszabályzós csillárt.
Igen. Kb. 2 perc.   Horváth Györgyi: Mondd be, hogy ne vakuzzanak! Megint vakuznak, ott is vakuznak...Vakuznak....
Áts: Kérjük szépen, hogy lehetőleg ne vakuzzanak ....ne lehetőleg, nem és kész!... hát most a csillagászok itt vannak, őket zavarja....
12 óra 48 perc. (U2- 120 sec) Nagyon kevés idő van vissza..... Te, Imre ez jó helyen van?....Én az árnyékra is tudok indítani nem?
12 óra 49 perc 01 mp. (U2-102 sec) Kiáltozások, morajlás. Ne vakuzzanak már!
Erősen sötétedik, most már mindenhol .....Te,... pillanat-álljra  van állítva?  Jó...Te idejössz és elindítod....  12 óra 49 perc 28 mp.(U2-75 sec)  Azta! Morajlások.
12 óra 49 perc 34 mp. (U2-69 sec) Gyerekek, mintha... mintha vihar jönne! Jaj de jó!!!
Most figyeljétek!  Ottan tornyosul föl. Ott ni, ott minthogyha, felhő,..... most jön.
Látjátok, hogy milyen gyorsan. Most tessék figyelni arra, ott föltornyosultak a felhők,  ...a sziluettje előjött.
Na .Te akkor. az órát figyeljétek gyerekek,  valaki mondja az időt. Sanyi?!
Te , Imre, mikor indulunk? Én indítok, itt az ujjam alatt van a magnó. Jó. Te indítasz! Kiabálások.
Na most a földre nézzetek, lefelé.  Jaj! Igen. Most.
12 óra 50 perc 17 mp.(U2-26 sec) Kiabálások. De jó!!!  Tényleg. Na...
Na most teljes csendet kérünk! Indítjuk az órát! Senki ne beszéljen!
Ott a gyémántgyűrű!!!! Ott van! Ni. Nézzétek.
Jaj de szép!!! Ott van!  Ordítozások. Csendet kérünk! Ordítozások!!! Sikoltások!
Csend!!! Most! Csend!  Most. (A visszaszámlálás indítása!)
(12 óra 50 perc 43 másodperc a számított  U2,  azaz bekövetkezett  a teljes napfogyatkozás!)
Ott van a Vénusz. A Vénusz feltűnt. Azta!...Gyerekek.....!
12 óra 50 perc 58 mp. Az eltelt idő 15 másodperc.
Csendet kérünk!
Hát ez valami pompás!
Ne vakuzzatok!  Ne vakuzzon senki se!
Eltelt idő 30 másodperc.
Hát gyerekek .... csillagokat ígértem. Még a Regulus se jött elő.
Ott egy csillag, ott oldalt van egy csillag.
Eltelt idő 45 másodperc.
Ott van egy csillag.  Ott van egy. Igen.  Hol látod? Jobbra  lent. Ott lent ....A Sirius. Gyerekek a Sirius feltűnt a nyugati égbolton.
Eltelt idő 1 perc.
Vagy a Betelgeuse? Nem az a Sirius lesz.  Igen . A  Szaturnusz nem.  A.....
Totálközép.
Igen.  Igen . Capella.  Capella!
Eltelt idő 1 perc 15 másodperc.  Gyerekek a Capella is látszik... Itt van, fönn. Fönt is van egy csillag.
Zsibongás.
Eltelt idő 1 perc 30 másodperc. Gyerekek...döbbenet!
Gyönyörű napkorona van.... Előbb lesz vége picit....
Eltelt idő 1 perc 45 másodperc. Igen a Siriusz,  ott fönn a ...igen, .Betelgeuse, jó,  Betelgeuse és a Sirius....
Az utolsó 21 másodperc visszaszámolása kezdődik. Csendet!
21, 20, 19, 18, 17, 16, 15, 14, 13, 12, 11, 10, 9, 8, 7,  Igen.
6, 5, 4,
3 ,Zsibongás.
2 , Zajok. (Itt lehetett vége a teljességnek! A számított U 3= 12 óra 53 perc 4 másodperc)
1.
Vége! ....Vége.
12 óra 53 perc.... Erről maradtam le....Morajlások.....Megy az árnyék....
Áts: Hát kérem szépen még a Vénusz bolygó látszik. Lenn balra. Sajnos a Merkúrt nem,  én nem láttam. Látta valaki? Igen. Nem. A Siriust lehetett látni és a Betelgeuse csillagot, talán, nem tudom...igen ott volt....mert valaki mondta, hogy fölötte is volt, de én azt nem láttam....Na hány fok volt, az fölírták? Fölírták.
12 óra 54 perc. A birkák elmentek....Na most nézzétek az árnyékot.... Megy a jegenye felé...az árnyék vonul elfelé.
A kalocsai templomot nézzétek, még sötétben van Kalocsa...A Duna másik oldalán a kalocsai székesegyház, ő még sötétben van....
Keszthelyi: Kalocsa még sötét!  Kalocsa még sötét. Mondjad, mondjad, mondjad.
12 óra 54 perc. Még sötét. Hát igen,  hát az ....egy 15 km, az, olyan 30 másodperc... Még mindig lehet látni...
A Sirius még mindig látszik  a két felhő között, a két felhő között,  a kis felhőtől jobbra...
12 óra 55 perc. Sirius még van.... igen hát  az az ég legfényesebb első osztályú csillaga...
Hoffmann: Sanyi láttad azt az óriási protuberanciát?  Igen.  Alul. Alul egy picit balra.  Igen, eszméletlen nagy volt! Huhu!  Iszonyatosan nagy volt, eszméletlen , hangyászsün szerű. Ja, ja. Eszméletlen nagy volt..... Binoklival...Zsibongás, öröm,
Horváth Györgyi: Megcsináltuk!..... Ezt az  ember még egyszer megnézné, nem?  Gyerekek!  Ezt már visszatapsolni nem lehet....4 fokot zuhant a hőmérséklet árnyékban...és 19,5 fokot napon....
Áts: Hát a birkák békésen legelésznek, ott ni. De nézd teljesen megvannak merevedve,... meg se mozdulnak, most kezdenek megindulni. Amikor kezdett a szürkület jönni, akkor kezdtek kijönni az erdőből... Látod! Eddig meg voltak állva, meg voltak merevedve a birkák. A birkák elindultak! Eddig meg voltak merevedve....
Na akkor Imre. Jó volt a számolás ugye? Tökéletes!...Elvihetném az órámat? El. Köszönöm szépen.
Szegeden látták-e?  Merkúrt látta valaki? Igen.
Szegeden most üvöltöznek. Szeged lát-e valamit?  Zsibongás.
És nem lett olyan sötét! A planetáriumban előállítottuk, a pécsiben, tekergettük, hogy kb. milyen lesz....és a Sanyi mindenáron erőltette, hogy  ő még fogja látni az  Orion övet. Nem láttuk! És ugye milyen világos volt? ... Elérte már az országhatárt?  Szegeden már túl van? Nem, most még nincs...  most ér oda. 
Azt szeretném megkérdezni, hogy lehet majd  fotókat venni?  Még a csapból is az folyik majd. Na majd a következőt, azt megnézitek.
12 óra 57 perc. Valaki: Nem tudom ki érezte ezt a belső tágulást, benn a szervezetbe lévő belső tágulást,  olyan nagyon lehetett érezni, szinte feszítette széjjel az embert.  Érdekes... Gyönyörű volt...Nagyon szép volt. A gyémántgyűrű nagyon szép volt.
Keszthelyi: Az árnyékban mért hőmérséklet csak  bő 2 fokot esett, a napon meg 17-et.
A birkák előjöttek. Megmozdultak. A madarak meg eltűntek. Nincsenek fecskék. Leestek. Elaludtak. A Vénusz is eltűnt.  Látszik még a Vénusz, én még látom. Te még látod? Igen. Még a Vénuszt látni. Ugyanott ahol az előbb. Most van 12 óra 57 perc 30 másodperc.
Valaki: Én azt szeretném megkérdezni, hogy melyik volt az a csillag, amelyik 4 óránál volt? Mert  fél háromnál volt a Merkúr.  Mért Te láttál valamit? Közelebb. Megvolt. Megjöttek a fecskék.
13 óra 00 perc. A Vénuszt látni. Még mindig látszik.  Keskeny sarló alakú. Ennek ismertetése....
Zsibongás. 
Ignátkó: Kellemes az időjárás.
Csendes beszélgetések..... Elfelejtettem fényképezni. A Vénusz, de még látszik...
13 óra 02 perc. Bartha: Érdekes, minden régi följegyzésben az szerepel, hogy ha a napfény kibukkant, akkor a nézőközönség üvöltözni kezdett. Itt csend volt.
Áts: Mert én annyira csitítottam a népet...túl lettek kompenzálva szegények.... Az első napfogyatkozáskor nem lehet. Most visszatekerjük a Holdat és majd másodszor lehet kiabálni.
Hegyhátsállal rádiótelefon kapcsolat. Hogy vagytok?  Jó időtök volt? Itt jó volt, mindent láttunk. Hány csillagot láttatok?
13 óra 03 perc. Keszthelyi: Hegyhátsálon jó idő volt!
Zsibongás. De olyan óriási protuberanciák voltak, 3 óra irányában, balra lefelé....! Igen. Ennek tárgyalása.
13 óra 04 perc. Szatymazzal rádiótelefonozás. Keszthelyi: Jó egetek volt? Láttatok mindent?  Láttatok protuberanciát!? Hála a jó Istennek! Puszillak Mária, szia! Attilát üdvözlöm! Szia!
Halló! Örömhír!  A teljes magyarországi sávon sikerült mindent  látni, tehát...Zala megyét fölhívtuk ott is...és Szatymazon is,  ott is jó idő volt, egy kis felhőátvonulással, de volt!  Kiabálás. Éljenzés! Tapsvihar! Ne mondják  hogy csak nálunk!
13 óra 05 perc. Éljen a napfogyatkozás! Jó akkor azért nagy baj nem volt!  Köszönjük a tájékoztatást! Legközelebb találkozunk! 2081-ben mindenkit szeretettel várunk,  ezen a helyen. Megígérem, hogy a pécsiek vendége lesz mindenki aki megéri, mindenki kap egy üveg pezsgőt....
És aki azt akarja, hogy tudja ki volt itt Pakson ,ezen a dombon, az írja be magát a brigádnaplónkba,  írja be magát és akkor 2081-ben tudják, hogy itt volt.
13 óra 06 perc. Szép volt!  Kurva élet! Mi bajod van? Fényes volt az ég!!! Fényes!  Nem volt sötét. Abszolút nem volt sötét! Jegyzetelni nem is kellett elemlámpa.  Finnországban sötét volt. Ott rohadt sötét volt látod.  Finnországban sötét volt. És mi volt ennek az oka? Hogy  itt tiszta volt az ég...ott meg borult volt.
És nagyon szép...és nagy korona volt. Nagy! Háromszorosan ment el jobbra és kétszeresen balra. hat napátmérő.  Az 3 fok. Szemmel is szép volt. Nem kellett binokli. Jól látszottak a szálak. Lerajzoltam.
Én elfelejtettem fotózni.  Szerintem sok fotós nem....Lesznek jó fotók. Lesznek.
Na... Te, be volt kapcsolva a magnó? Be volt. (Bontani kezdik a hangosítást)
Zsibongás.
13 óra 07 perc. Na bemondjunk még valamit? Most hol jár az árnyék? Mondj egy időt. Nálam 1 óra 7 perc van. Pont Bukarest. Adj hangot!
Keszthelyi: Most az egyetlen főváros fölött van az árnyék. Bukarestet takarja be totálisan! És most ott vagy látnak valamit vagy nem! Bukarest a legsötétebb  folt most Európában! Remélem a magnó ezt nem vette. De a szekusok itt vannak.  És utána lemegy a kontinensről. 13:12-kor.
13 óra 09 perc. Kérem szépen ha valaki valami különleges dolgot  megfigyelt, észrevett, szíveskedjen idejönni és akkor mi feljegyezzük, beírhatja nevét a brigádnaplóba.
Valaki: Nem fujt a szél a totalitáskor.
Áts: Igen egy érdekes megfigyelés, hogy a szél előtte erős volt, és elült. Csendbe volt, csend volt, szinte teljesen csend volt, olyan kísérteties.
Ha valaki valamit látott, esetleg csillagot, vagy Perseida meteort. A Procyont, a Siriust, vannak aki látták. A Regulust én nem láttam. Szóval akkor Procyon volt. Igen.
Ignátkó: Hatalmas gyémántgyűrű volt. Gyönyörű, pont felnéztem,  szabad szemmel.
Tibcsi, a helyzet?  Jó volt, jó!
Zsibongás, gyerekek szaladgálnak.
Beszélgetések egyre csendesebben.
13 óra 14 perc. A  nevek és a csillagok összeírás folyik. Még távcsövekbe néznek felnőttek és gyerekek. A Napot és a Vénuszt nézik távcsövekben.
13 óra 16 perc. Felvétel vége.

Lejegyezte: Keszthelyi Sandor.

Korábbi közlés: Csilla levelezőlista 1382/3. 1999. 11. 03.

1999. augusztus 11-i teljes napfogyatkozás paksi észlelései

"Perseida 1999" Országos Napfogyatkozás Tábor Pakson

Előkészítés, szervezés

Sokan éreztek igényt arra, hogy az 1999. augusztus 11-i teljes napfogyatkozást olyan többoldalú rendezvénnyel körítsék, amely méltó a rendkívül ritka természeti jelenséghez.

Az Országos Napfogyatkozás Tábor "Perseida 1999" néven augusztus 6 - 14 között zajlott, azaz már 5 nappal a napfogyatkozás előtt elkezdődött és tartott összesen 8 éjszakán át, amelyben szállás, étkezés, programok és még egy egész napos alföldi buszkirándulás is volt.
A Napfogyatkozás Konferencia augusztus 7 - 10 között folyt, azaz 4 napon keresztül szerveztük meg az eseményt. Augusztus 13-án még a megfigyelések megbeszélésére is jutott idő.
Az Amatőrcsillagász Sátortábor augusztus 8 - 13 között teljesen ingyenesen állt az érdeklődők rendelkezésére.
A teljes napfogyatkozás augusztus 11-i megfigyelése közösen, előre kiválasztott észlelőhelyen, szervezetten történt.
Valamennyi rendezvényünk nyilvánosan meghirdetett, bárki által látogatható volt.

A tábort az ASTRA Pécsi Csillagászati Egyesület, a Pécs-Baranyai TIT Csillagászati Szakosztálya, a Magyar Csillagászati Egyesület Pécsi Helyi Csoportja, a Magyar Csillagászati Egyesület Paksi Helyi Csoportja és a Draco Csillagászati Egyesület szervezte.

A szervezők a csillagászati táborszervezésben tapasztalt pécsiek voltak (Gyenizse Péter, Keszthelyi Sándor, Keszthelyiné Sragner Márta). Szokásos feladataikat most még színvonalasabban, pontosabban, nagyobb létszámra kellett megszervezni. A távolság okozta problémákat kis részben a paksi amatőrcsillagászok segítették megoldani (Dalos Endre, Szabadi Péter, Vígh Lajos). A szervezőknek elő kellett készíteni a szállás, az étkezés, az előadások, az észlelés helyét és a busztúrát. A szervezésben nagy segítséget nyújtott az Internet. A világhálón már hónapokkal előbb hírt adtunk a táborról. Az érdeklődőket később postai úton is értesítettük.

Paks városa, mint helyszín a teljes napfogyatkozás előre számított sávjából adódott. A magyarországi teljes sáv tengelyének közepén helyezkedett el, a Dunántúl és az Alföld találkozásánál, az árnyék tengelye itt metszette a Dunát. A hely észak és dél felöl utazva is jól megközelíthető volt. Itt a totalitás 2 perc 21 másodperces volt, aminél gyakorlatilag nem volt hosszabb tartam. Itt éppen a Nap delelésekor volt a totalitás.
Paks nyugati részén lévő dombokon zajlott a teljes napfogyatkozás alkalmából rendezett tábor 8 éjszakán keresztül.

Az új lakótelepen álló főiskolai kollégiumba már augusztus 6-án megérkeztek a résztvevők, itt összesen 138 fő kapott jó színvonalú szállást. A szállás a város nyugati peremén, a "Hegyi lakótelepen" lévő I. Műszaki Szállón, a Gagarin u.1. szám alatt volt. Nagyon színvonalas, kétágyas szobás elrendezésű szálló (régebben az Atomerőműnek épített, ma a Realprotector Kft. főiskolai diákszállóként, nyáron hotelként működteti) amelyben a résztvevők távcsöveiket, műszereiket, értékeiket tárolhatták és kényelmesen pihenhettek. A napfogyatkozás miatt nagy volt a szállás kereslete Pakson, ezért ezt a szállást már 3 hónappal előbb lefoglaltuk, sőt másfél hónappal előbb ki is fizettük.

Az étkezésre a szálló teakonyhája és a közeli boltok, éttermek adtak lehetőséget, de minden nap közös vacsora volt a közeli Goldmine étteremben. Jó és változatos étkezést kaptunk Tenki Józsefné jóvoltából romantikus környezetben, bár a nagy létszám néha próbára tette az étterem dolgozóit. Itt lehetőség volt a vacsora utáni poharazgatásra, beszélgetésre, ismerkedésre is.

Megjöttek az oroszok is! Három napos buszozás után (Varsón és Prágán keresztül) augusztus 7-én délelőtt érkezett Paksra Szentpétervárról 38 orosz amatőrcsillagász (A "Föld és Világegyetem" Ifjú Csillagászok Iskolája elnevezésű tanintézet „Fekete Nap” napfogyatkozás expedíció tagjai). Velük interneten keresztül kerültünk kapcsolatba. Alexander Tron a Szentpétervári Tudósok és Tanulók Egyesületének vezetője szervezésében jöttek Magyarországra. A csoport egyik fele középiskolás korú tanulókból, másik fele fiatal egyetemi tanársegédekből állt.

Augusztus 7-én délután 3 órakor kezdetét vette a Napfogyatkozás Konferencia. A Napfogyatkozás Konferencia előadásait a Város Művelődési Központba szerveztük, itt egy 100 fős klubot kaptunk előadóteremként, eszközökkel, helyi büfével. Darócziné Szalai Edit igazgatónő biztosította a termet és megnyitójában köszöntötte is a rendezvényt. 15 előadó 26 előadást tartott nagyrészt a napfogyatkozás témájában. Ebben nem csak a táborok amatőrcsillagászai, hanem paksi érdeklődők is részt vettek. A kánikulai meleg a teremben még elviselhetetlenebb volt, de tartósan nagy létszám (60 és 130 fő között) hallgatta végig az előadásokat.

Augusztus 8-án délben megnyitotta kapuit az Amatőrcsillagász Sátortábor.
A saját sátorral érkezők a Paksi Atomerőmű RT. által fenntartott Rádióklub bekerített füves telkén verhették fel sátraikat, ahol az ellátás alapjai (víz, villany, zárható helyiségek) biztosítottak voltak. Ezt a lehetőséget az amatőrcsillagászok és a természetjárók elektronikus levelezőlistáin is közzétettük. 80-90 fő vett részt ebben a sátortáborban (ebből 65 fő nevét jegyeztük a naplóba be). Minden érkező lakóhelyéről egy palack tájjellegű bort hozott ide, egy Napfogyatkozási Országos Borkóstolással színesítve az eseményt.

Az észlelőhelyet előre felderítettük. Ez a város legmagasabb pontján volt, a helyiek által kirándulóhelyként használt és Kilátódombnak nevezett magaslaton. (Térképészeti neve: Birito). Ez egy több négyzetkilométernyi területű füves réten álló magaslat körpanorámával, jó vízszintes látástávolsággal. Kocsival is megközelíthető. Ideálisnak tűnt (és bizonyult) a teljes napfogyatkozás és kísérőjelenségeinek megfigyelésére. Az esti távcsöves megfigyelésekre a Rádióklub telke melletti téglalap alakú betonozott részt használtuk.

Minden együtt volt ahhoz, hogy a közelgő ritka természeti jelenséget kényelmesen felkészülve figyelhessük meg.

A tábor krónikája

Augusztus 6 péntek

12:00 Tábornyitás. Koradélután folyamatos megérkezés a szállóba, elhelyezkedés a szobákba, regisztráció, az emlékkönyv (brigádnapló) aláírása.
Minden résztvevő, már előre kapott a táborról meghívót, leírást, „Mit hozzunk Paksra” listát, részletes programot, Paks térképet.
Az érkezőknek adtunk egy névfeliratos kitűzőt (az emblémát Gyenizse Péter tervezte), étkezési jegyeket, napfogyatkozás prospektust (MCSE ajándéka), „Az 1999.aug.11.i „paksi napfogyatkozás” című 16 oldalas füzetet (Dalos Endre összeállítása), paksi és egyéb utazási prospektusokat. Délután az észlelőhely és a Fakocsma felkeresése, megismerése.
19:00-kor a szálló klubtermében 46 fővel táborgyűlés, a tudnivalók ismertetése.
19:30-tól közös nyitó vacsora 43 fővel. Este borult volt az idő ezért itt az étteremben maradt a társaság, itt saját gitárművészünk szórakoztatta a közönséget.
Az éjszaka felhős volt. Naplementekor kis eső, meleg, párás, fülledt este Borult volt, csak a zenitben látszott néhány csillag homályosan. Hajnalra kiderült, látszottak a bolygók és a Hold.

Augusztus 7 szombat

9 órakor érkezett meg az orosz csillagászati expedíció Paksra, lerakodták az autóbuszról csomagjaikat, számítógépeiket, távcsöveiket, gitárjaikat és elfoglalták szállásukat.
10 órakor egy rögtönzött fogadást tartottunk tiszteletükre a szálló klubjában. Itt orosz és magyar nyelvű prospektusokat, térképeket, kitűzőket, napnéző szemüvegeket adtunk nekik. Pezsgővel, borokkal üdvözöltük őket. Ezzel rögtön barátság alakult ki a két nép amatőrcsillagászai között. Sajnos a beszélgetés velük gondot okozott. Ők nem tudtak magyarul és nem hoztak magyar tolmácsot. A száz fős magyar résztvevő között oroszul beszélők nem akadtak (ennyire hatástalan volt a negyven éves orosz nyelvtanítás!). Mindenféle keverék szavakkal érintkeztünk, jobbára angolul.
Napközben kötetlen programok voltak: séta, városnézés, vásárlás és a nagy meleg miatt főként a strand.
14.00-kor Mizser Attila az MCSE főtitkára látogatta meg táborunkat. Az éppen elkészült Amatőrcsillagászok kézikönyvéből hozott száz példányt a résztvevőknek adhattuk át vagy árusíthattuk. A tábor ideje alatt a szálló halljában amúgy is folyt csillagászati cikkek (könyvek, folyóiratok, napszűrők, napnéző szemüvegek) árusítása. Az újonnan érkezettekkel és a helyiekkel együtt a táborlétszám 98 főre nőtt.

15:00-kor a Napfogyatkozás Konferencia nyílt meg 8 előadással.
Darócziné Szalai Edit (Paks): Üdvözlet Paks és a Művelődési Központ részéről.
Keszthelyi Sándor (Pécs): A Napfogyatkozás Konferencia megnyitása.
Sragner Márta (Pécs): Paks története és nevezetességei.
Dalos Endre (Paks): Csillagászat Pakson.
Dömény Gábor (Szekszárd): Tolna megye csillagászata.
Hoffmann János (Pécs): Régi magyar napfogyatkozás expedíciók.
Zajácz György (Debrecen): Sok minden a teljes napfogyatkozásokról.
Zajácz György (Debrecen): Napfogyatkozás expedíciós diáim.

19:30-tól közös vacsora 78 fővel. Az éjszaka borult volt. A borult idő (viharos eső) miatt vacsora után a szálló halljában összekovácsolódás címen ismerkedési estre került sor, ebbe a magyar és az orosz gitárművészek is jeleskedtek. Odakinnt vihar és villámlás zajlott, az ég 2-ig sem derült ki.

Augusztus 8 vasárnap

Délelőtt ragyogó napsütéses ég és 30 fokos nyári meleg idő volt. Újra a strandra ment a társaság nagy része. Néhányan a szálló mellett távcsövekkel napészlelést végeztek, kipróbálva a szűrőket, megszemlélve a napfoltokat.
14:00-kor az Amatőrcsillagász Sátortábor megnyitása, az első érkezők fogadása (délután még csak 2 fő jött, estére már 20 főre nőtt a létszám és jó hangulat alakult ki). A tábor teljes létszáma már 105 fős volt.

15:00-kor a Napfogyatkozás Konferencián 6 előadás volt.
Bartha Lajos (Budapest): Történelmi napfogyatkozások.
Vadász Pál (Paks): A Nap csillagkörnyezete.
Nyerges Gyula (Esztergom): Az ezredvég napfogyatkozása!
Alexander Tron (Szentpétervár): Bemutatkozik az orosz napfogyatkozás expedíció. Napfizikai kutatások Oroszországban.
Műsoron kívül kértek és kaptak szót az orosz amatőrcsillagász expedíció tagjai. Ismertették Szentpétervár három évszázados történetét, Pulkovo csillagvizsgálójának napfizikai és rádiócsillagászati munkásságát, az egyetemen folyó csillagászati oktatást. A „Föld és Világegyetem” Ifjú Csillagászok Iskolája elnevezésű tanintézet 1971 óta ténykedik 50-100 fővel. Ismertették, hogy milyen észlelésekre készülnek Pakson. Fényképezést, fotometriát, rádiócsillagászati méréseket ismertettek, kiváló műszerezettséggel.
Keszthelyi Sándor (Pécs): A teljes napfogyatkozás kísérőjelenségei.

19:30-tól közös vacsora 83 fővel
Végre jó volt az ég este. 21:00-kor kiköltöztünk a távcsöves észlelőhelyre. Itt egy nagyméretű, téglalap alakú betonozott részen helyezkedett el a tömeg. Az ég tényleg felhőtlen, tiszta, sötét, jó Tejutas volt. Kitelepültek a városi fényektől mentes észlelőhelyre a távcsövek, melyeket 100-150 fő vett körül. Az egyre növekvő tömeg miatt kevésbé a megfigyelés, mint inkább a távcsövek összehasonlítása és tesztelése folyt népszerű objektumoknak egyszerre több távcsőben való beállításával. Főleg mélyegek és kettősök valamint a Jupiter és Szaturnusz voltak a célobjektumok egészen hajnalig. Több csoport kifeküdt meteorozni és láttak is bőven meteorokat, nagyrészt perseidákat.

Egy óriási tűzgömböt láttunk! Íme, Balogh János leírásában: „23 óra 38 perckor villant fel egy nagyon fényes tűzgömb az északi égbolton az UMA csillagképben. A jelenséget a tábor tagjainak jelentős része látta. A tűzgömb fényességére jellemző, hogy az észlelők egy része szerint árnyékot is vetett. A fényessége -8 mg körül lehetett. Fénye nagyjából állandó maradt, a színe fehér volt. Pályája az UMI és UMA között a DRA-ból indult ki, au UMA „szekerétől” északra haladt el, egészen a „szekérrúd” végéig. Eszerint Perseida meteor volt. 30 fok hosszú, gyors sebességű volt. Nyoma fényes (-1 mg) és fehér volt. A nyom szabad szemmel 23, binoklikkal 53 másodpercig megmaradt egyenes vonalban.”

A többiek az ideszállított távcsövekkel kezdtek működni, sorban állították be a kettősöket, mélyegeket. Utóbbiakat orosz nyelven is bekonferáltuk, mivel az orosz csoport is itt észlelt távcsöveivel. Eközben volt idő a Fakocsma látogatására is, de a helybe hozott Sanócki József féle villányi borok is fogytak rendesen. Előkerült Maronics Tibor is a gitárjával, ettől kezdve a hangulat még jobb lett. Az éjszaka meleg és derült volt. Az észlelési, bemutatási, zenés, táncos poharazgatás hajnalig tartott.

Augusztus 9 hétfő

Délelőtt ismét a napfoltokat szemléltük távcsövekkel. A többség strandra ment.

15:00-kor a Napfogyatkozás Konferencián 7 előadás volt.
Dalos Endre (Paks): Fogyatkozások a Jupiter rendszerében.
Hevesi Zoltán (Kaposvár): Hogyan fotózzuk a napfogyatkozást?
Gyenizse Péter (Pécs): Csillagászat és napfogyatkozás.
Keszthelyi Sándor (Pécs): Meteorzáporok 1999-ben.
Vígh Lajos (Paks): Rádiócsillagászat és napfogyatkozás.
Sragner Márta (Pécs): Védjük a szemünket a Naptól!
Keszthelyi Sándor (Pécs): A napfogyatkozások tudományos jelentősége.

19:30-tól közös vacsora 95 fővel. A regisztráció már 126 fős táborlétszámot mutatott.
Este és éjszaka csillagászati észlelés zajlott. Az éjszaka derült volt. Az ég felhőtlen, be valamivel gyengébben tejútas volt, de mélyegekre még így is jó volt a távcsövekben. Nagyon kevés Perseida meteor látszott.

Augusztus 10 kedd

12:00-13.30 között a Nap delelése idején ment ki a táborlakók egy 50 fős csoportja felderítésre, a Kilátódombra. Főpróbát tartottak. Megszemlélték a terepviszonyokat, a Nap állását, meghatározták az égtájak irányát. Belőtték azt, hogy milyen irányban van Siófok, ahonnan holnap ilyenkor érkezni fog valami sötét! Akkor még nehezen elviselhető fülledt kánikula volt, de a hírközlő szervek már ígérték a hidegfront érkezését.

15.00-tól a Napfogyatkozás Konferencián 6 előadással az utolsó nap következett:
Dalos Endre (Paks): Energiatermelés a Nap belsejében.
Szabadi Péter (Paks): A nyári időszámítás.
Gyenizse Péter (Pécs): A teljes napfogyatkozás vizuális megfigyelése.
Sragner Márta (Pécs): Teljes napfogyatkozás és az élővilág.
Gyenizse Péter (Pécs): Időjárás és napfogyatkozás.
Keszthelyi Sándor (Pécs): Holnap más Napunk lesz!

18:00 körül a Művelődési Központ előtti részen csoportképre gyűltünk össze és a tömeg megnézte a Nap felszínét Gyenizse Péter refraktorával. Akkor már délnyugativá vált az áramlás, egyes cirruszok jelezték az időváltozást, de az ég nagy része felhőtlen maradt.
Délutánra a meleg, az izgalom és a tömeg egyre nőtt. Sorra érkeztek ismerősök és ismeretlenek a szállásra valamint a sátrazókhoz (utóbbiak 70-80 főre szaporodtak). A Napfogyatkozás Konferencia utolsó előadásain már a hátralévő órák visszaszámlálása folyt.
18:50-kor 18 órával a totalitás előtt mertük kimondani, hogy az itt jelenlévők biztosan meg fogják élni az évszázad legnagyobb csillagászati eseményét. Egy perces néma felállással adóztunk akkor mindazon amatőrcsillagászok, ismeretterjesztők, rokonok, ismerősök emlékének, akiknek sajnos nem adatott meg, hogy lássák ezt a jelenséget!
Azzal zártuk a Napfogyatkozás Konferenciát, hogy jól felkészültünk a teljes napfogyatkozásra, az észlelés sikere rajtunk most már nem múlhat. Másnap reggel 8 órára tűztük ki az indulást a Kilátódombra, ahonnan a jelenséget csoportosan észleljük.
19:00-kor és 20:30-kor két csoportban volt a vacsora, mert már 126 fő étkezett. Ezen az este a Goldmine étterem és söröző kinyitott, de nem zárt be, egész éjjel nyitva volt. A várost elárasztották az idegenek, amatőrcsillagászok és érdeklődők, forgalom volt bőven.
A szállóban valójában (gyerekekkel, ismerősökkel együtt) 138-an vagyunk. Rajtunk kívül is sok érdeklődő érkezett a napfogyatkozásra és erre az estére a szálló teljesen megtelt. Egy német csoport jött Drezdából, de jöttek csoportosan Budapestről is. Egyetlen szabad hely nem maradt. A regisztráció ezen az estén már 219 főnél tartott. Az éjszaka változóan felhős volt. Az ég csaknem derült, tejútas, + 6,0 hmg-s volt, néha egy-egy felhőpamacs látszott. Nagy tömeg verődött össze a Fakocsmánál. 20:30-tól folyt távcsövezés ezen az estén és éjszakán is a betontérségen, óriási volt a tömeg
A paksi éttermek, italmérési helyek ezen az estén nem zártak be, sőt a közeli utcai fesztiválon újabb sörsátrak nyíltak. A város népe és az ide érkezett vendégek sok helyen olthatták szomjukat a nagy melegben. Az amatőrcsillagászok százai ezen az estén inkább a műholdképeket figyelték. Marad-e ez a bágyadt kánikula vagy megjön-e a mindent kisöprő hidegfront, és ha igen, mikor?

A „Nagy Nap” hajnala, reggele, délelőttje Pakson

Keszthelyi Dániel (Gyöngyöstarján) és Lukács Attila (Vámosgyörk) ezen az éjjelen nem aludt, hanem szállás nélkül bolyongott a Kilátódombon:
2:00 után értünk fel a dombra. A domb maga 15-20 kilométeren belül az egyetlen magaslati hely. Nyugat-északnyugati irányban a 4-5 kilométerre fekvő magaslat határolja a horizontot. Kelet-délkelet felé fák magaslanak. A távoli városok fénykupolái látszottak, a legnagyobb Budapesté volt északkeletre. Kalocsa is látszott. A paksi Atomerőmű délkeleti irányban volt.
A dombtetőn kifejezetten hideg volt, a szél folyamatosan fújt. ... Az előző délutáni előadáson mutatott műholdfelvételek alapján délnyugat-nyugat-északnyugat felöl volt várható nagyobb front ... A felhőzet egész éjszaka szakadozottan vonult, ám éjfélre az átlátszóság jó lett. Úgynevezett száraz villámok északra és nyugatra látszottak és a nyugatiak közeledtek is. A villámok intenzitása erősödött és sokasodott, távol igen nagy zivatar tombolt.
Ezért kb. 3:00-kor elindultunk a Fakocsma felé, nehogy a szabadban érjen a vihar. 04:00-ra a fél nyugati eget beborította a borulat, s hallottuk az első dörgéseket. 4:30-tól 4:40-ig esett először szemerkélve az eső, miközben az egész ég beborult. A pirkadat miatt az északi és a keleti ég narancs-vörös lett, s percekig azt hittük, hogy északon fog a Nap felkelni.
A napfelkeltét nem láttuk, addigra az egész égbolt szürkés-fekete lett, nehéz zivatar közeledett.5:30-tól irtózatos erejű villámok cikáztak, s eleredt egy igazi nyári zápor, percek alatt állt a víz mindenütt.

Keszthelyi Sándor (Pécs) és Balogh János (Hosszúhetény) a szállón aludt:
Reggel 5:30-kor villámlás, dörgés jelzett ébresztőt, az eső ömleni kezdett. Megérkezett délnyugati irányból a hidegfront. Az erős, de gyorsan haladó front megáztatta a földet, lehűtötte a levegőt, s pár óra múlva át is vonult. Megnéztük a televízióban és az aznapi újságokban a műholdképeket, úgy láttuk bizakodásra okunk van. Az eső 6:50-kor elállt, de még felhős maradt az ég. A felhőzetben 7:30 kor kék lyukak jelentek meg északnyugat felé. Az indulást 8 óráról 9-re halasztottuk. 8:20-kor kisütött a Nap és 9 órakor a teljes társulat kivonulhatott a Kilátódombra. Akkor már északnyugati áramlás volt és abban az irányban az ég alsó 30-35 fokos része tiszta volt.

9:25-re értünk ki a Kilátódombra, akkor az ég fele már tiszta volt, az utolsó felhők dél-délkelet felé vonultak el. 20-30 kocsival elfoglaltuk a domb tetejét, szekértáborszerűen kocsikkal és kötelekkel nagy kört alkotva bekerítettük. A Nap 9:45-től már kellemesen sütött, az ég csaknem felhőtlen és kék volt. A felhővel borítottság mértéke 5 % alatt maradt a továbbiakban. Jó volt a vízszintes látástávolság, az északnyugati dombvonulat 8 km-re, Kalocsa 16 km-re, a szekszárdi dombság 35 km-re látszott. Özönlöttek a táborozók, a sátrasok, a paksi érdeklődők, megjöttek Kész László vezetésével a bólyi csoport buszai (85 fővel). Egy emlékkönyvbe írhatták az érkezők adataikat, ebből kiderül, hogy érkeztek a totalitás sávjába délről (Baranya, Tolna, Somogy) és északról is (Budapest, Pest, Fejér, sőt Szlovákiából is). A regisztráció 375 főig jutott, de akadtak, akik nem iratkoztak fel. A dombon 400 fő helyezkedett el, ennek egyik fele amatőrcsillagász hajlamú lehetett, mert távcsövekkel, fényképezőgépekkel, teleobjektívekkel felszerelt volt, a másik fele rokon, ismerős vagy érdeklődő. (Lenn a városban a 6-os út mentén és a Duna-parton óriási tömeg volt. Sőt a felső Sportcsarnok mellett, tőlünk 1,5 km-re nagy kirakodóvásár, vidámpark, kihangosított szabadtéri színpad szórakoztatta a nagyérdeműt. Ez nagyon megszűrte a közönséget. Ide fel már csak az talált, aki tudatosan kereste ezt az észlelőhelyet).

Áts György pécsi amatőrcsillagász és hangosítástechnikai szakember a helyszíni hangosítást készítette elő. A hangszórókon, mikrofonon keresztül 4-5 óra alatt hol felhívások, jó tanácsok, ismertetések hangzottak el, hol a Kossuth rádió műsora szólt. Jó volt a hangulat, bár napkeltétől napnyugtáig teljes szesztilalom volt elrendelve. A sok ismerős és ismeretlen baráti csevegést folytatott az előkészületek és a megfigyelés közben. Az éppen zajló események hanghatásairól magnófelvétel készült. Ignátkó Imre olyan magnófelvételt készített, amely a totalitás 142 másodpercének megfelelő visszaszámlálást ad, ennek kihangosításával szerettük volna elkerülni, hogy elveszítsük időérzékünket.

Az 1999 aug. 11-i napfogyatkozás jelenségének megfigyelése

Az észlelés színhelye: Pakstól 2 km-re nyugatra lévő domb. Térképészeti neve: Biritó. Helyi neve: Kilátódomb.
Koordinátái: (a domb tetején lévő háromszögelési pont, GPS mérővel 08.13-án mért adatai) 46 fok 36 perc 57 másodperc É-i szélesség, 18 fok 48 perc 59 másodperc K-i hosszúság.
Magassága: 132,0 m (térkép alapján).

A napfogyatkozás ezen helyre számított kontaktusai (Bucsi Gábor számítása)
U1=11 óra 27 perc 45 másodperc.
U2=12 óra 50 perc 43 másodperc.
U3=12 óra 53 perc 04 másodperc.
U4=14 óra 14 perc 51 másodperc.

Elkezdődött a napfogyatkozás: 11:28-kor jobbról valami beleharapott a Napba. Az idő kellemes volt, nem túl meleg, de szép napsütéses. Jó volt a hangulat! Izgalmas rádiótelefonozás zajlott. Hol Paksot hívták, hol mi hívtunk másokat, hogy máshol milyen az idő, biztattunk mindenkit, hogy később máshol is nyilván ki fog derülni. Volt idő a sok távcsőbe kukkantani, ahogy a Nap egyre fogyott. Sorban eltünedeztek a napfoltok. Egyre gyengébb lett a fény, egyre bágyadtabb, betegesen szürkés-barna színt öltött minden. A fecskék hada egyre idegesebben röpködött körülöttünk. A tűző napfény elöl fák alá húzódó birkanyáj lassan elindult haza a hodály felé. Az árnyékok furcsák lettek, mindenhol kis sarló alakú képek látszottak. A tűző napfény gyengülése miatt egyre hűvösebbet éreztünk, felkerültek az ingek, kicsikre a pulóverek. Aztán 12:41-kor mindenki levette napnéző szemüvegét, mert a fogyatkozásnál is érdekesebb látvány volt: ha kézzel kitakartuk a Napot puszta szemmel látszott a nappali égen a Vénusz. Közben folyt a csillagászati ismeretterjesztés a nemsokára várható látnivalókról, sorban bekonferálva hogy mely európai országokat és városokat terít be éppen a teljes árnyék.

Egyre gyengült a fény! A szél elcsendesedett. Aztán 70-75 másodperccel a totalitás előtt megjelent a Siófok felé eső horizontrészen a sötétség, egyre terjedt felfelé, elnyelve a horizontközeli felhőpamacsokat. De már itt is van felettünk, rajtunk, belekerültünk a teljes árnyékba! A Nap sarlójának legutolsó darabjai még el sem tűntek már látszott a napkorona fénye jobbról és körben a protuberanciák! A vártnál sokkal többen, szebbek, fényesen, bíbor-piros színnel. Baily-gyöngyfüzér! Gyémántgyűrű! Aztán a fénylő fotoszféra teljesen eltűnt és beállt a teljes napfogyatkozás! 12:51 volt. Elindult a magnófelvétel, megkezdődött a visszaszámlálás!

A jelenség gyors zajlása, az égen beállt óriási változások (a nappalból éjszaka lett!) Hatására az első 10-20 másodpercben még hallatszottak kiáltozások. Az égen sosem látott dolgok látszottak. A Nap eltűnt és helyén egy fekete lyuk tátongott. Körülötte a gyönyörű napkorona, amely hófehér alapon világított gyenge sárga vagy kékes árnyalattal. Több fényes nyúlványa és több tucat finom szálacskája leírhatatlan és lerajzolhatatlan látvány volt. A protuberanciák tömkelege virított hol egyik, hol másik oldalon. A döbbenetes látvány természetesen hatott az észlelőkre. Csend lett! A 400 fő némán nézte, szívta magába a látványt. Már nem volt zajongás, mindenki ledöbbent, csak a visszaszámlálás kegyetlen hangjai maradtak a magnón, mert az idő egyre fogyott. Persze a videósok videóztak, a fotósok egyre csattogtatták gépeiket, a távcsövekben és binoklikban most már szűrő nélkül lehetett szemlélődni. De a látvány puszta szemmel is éppen olyan gyönyörű és látványos volt.
Azért állványon lévő távcsövekben, binokulárokban a napkorona valamivel szebb volt, azokban 4-4,5 fokos korona átmérő látszott és rengeteg protuberancia.
Bár beállt a totalitás, de az ég nem lett teljesen sötét, átlag 1---5 csillagot láttak csak a jelenlévők (a számban már a Vénusz és a Merkúr bolygó is benne van). Alul körben a horizont feletti 10 fok narancssárgán fénylett és a napkorona is kiterjedten fénylett felül. Aztán a visszaszámlálás utolsó másodpercei következtek ... újra megjelent a napfény ... még pár másodpercig látszott a korona és a déli nagy protuberancia ... de szemmel nem lehetett tovább nézni ... végérvényesen vége lett a csodás jelenségnek.

A totalitás végeztével tört ki az öröm újra, izgatottan értékeltük, megbeszéltük a jelenséget, próbáltuk még rögzíteni ki mit látott vagy csak gratuláltunk egymásnak a sikeres észleléshez, a csodás látványhoz, a jó időhöz. A fecskék a sötétben hirtelen elhúztak keletre a fény irányába. A hazafelé cammogó birkák lemerevedtek a totalitáskor. Néhányan szúnyogcsípéseket szenvedtek el a sötétségkor. A tömeg fele lassan elindult hazafelé. A Hold levonultát a másik rész várta meg, majd összecsomagolta eszközeit, feljegyzéseit és elindult ünnepelni. Mindenki érezte, hogy ma valami rendkívüli dolognak volt szemtanúja.

19:30-tól közös vacsora volt 121 fővel és a sikeres észlelés ünneplése.
Az éjszaka derült és tiszta volt. Távcsövezés folyt a Rádiótelepen, a betontérségen, de sokan a Fakocsma asztalainál töltöttek hosszabb időt.

Keszthelyi Sándor.

Korábbi közlés: Csilla levelezőlista 1378/4. 1999. 11. 01.
Korábbi közlés: Csilla levelezőlista 1379/1. 1999. 11. 02.
Korábbi közlés: Csilla levelezőlista 1380/3. 1999. 11. 02.
Korábbi közlés: Csilla levelezőlista 1381/3. 1999. 11. 03.