2012. december 13.

1998. október 8-án esti Draconida meteorészlelés

Október 8-án egész nap felhős volt az ég. Így nagy volt az öröm, amikor este 16:30 UT-tól egy-két csillag előjött, és ahogy sötétedett az ég - jöttek elő a csillagok Pécs belvárosában is.

Nosza, kocsiba ültünk 16:50-kor és Pécstől dél felé mentünk. 4 km-re a várostól már csillagos ég volt. Pécstől délre, 6 km-re egy 280 m magas lapos dombvonulaton akartunk észlelni, izgatottan lehúzódtunk egy mellékút jobb oldalára 17:00 UT-kor - és a kocsival szépen becsúsztunk az árokba! Fennakadtunk a magasra nőtt füves árokparton, se előre, se hátra.

A szép csillagos ég alatt ketten nyomtuk, húztuk a kocsit, egyre izgatottabban, persze közben felfelé nézve, nehogy meteorokat elmulasszunk. Se meteor, se a kocsi nem jött ki. Végre lemeszeltünk egy arra járó taxit, aki a néptelen, töksötét helyen érthetetlen okból megállt. A vontatókötelet nagy nehezen rákötöttem a csalánban levő horogra és a taxis kihúzott az útra. (EAS-018 rendszámú pécsi taxi).

Na, akkorra már 17:30 UT lett és elkezdhettünk ketten (nejem és én) meteorozni. Az ég csaknem teljesen felhőtlen volt, a pár kis pamacs egy negyedóra után eloszlott. Zenitben +5,5 mg volt, látszott az M 31 szemmel, a Tejút felül szépen, a Sct-ig, később a Sgr tetejéig lement. Szóval meteorozásra jó ég lett. Az alsó 10-15 fok azért párás volt. A Draco feje magasan állt, minden adott volt az előre jelzett fergeteges Draconida meteorzáporhoz.

Fentek után kellően izgalmi állapotban, koszosan, olajos és csalántól csípett kézzel a következő meteorokat jegyeztem fel 17:30---18:30 UT között:

1...17:41 UT...3 mg...Spo...SRA
2...17:49 UT...0 mg...Dra...SRA
3...17:53 UT...3 mg...Dra...SRA, KSZ
4...18:15 UT...4 mg...Dra...SRA.

Dra - Draconida rajtag. Spo - sporadikus meteor. SRA - Sragner Marta, KSZ -jómagam. A keleti ég alján az utolsó 10-15 percben derengett a kelés előtt álló Hold, de a hmg-t nem rontotta le.

Azaz 1 óra alatt 3 Drakonidát láttunk. Ezt nagyon jóakarattal felszorozva 10 db/h ZHR-t se kapunk. Nem bírván ezt a fergeteges záport tovább, egy óra elteltével szépen hazamentünk. Ahogy beértünk vissza a városba ködösség lepte el az eget, egész éjjel így maradt, csak a Hold derengett át rajta.

Keszthelyi Sándor.

Korábbi közlés: Csilla levelezőlista 711/4. 1998. 10. 09.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.