2012. december 13.

1998. április 28-i esti Aldebaran-fedés észlelés és bemutatás

A Csillagászat Napja Pécsett 1998. április 28-án kedden este az alábbiak szerint volt: Megszerveztük a dolgot, a hely és időpont benne volt a megyei napilapban, egyik ingyen-újságban, csináltunk 4 oldalas szórólapot, amit szétküldtünk és helyben osztogattunk, felraktuk az Internetre.

Ott voltunk 4 távcsővel, pár binoklival összesen 10 pécsi amatőrcsillagász, de 30-40 érdeklődő jött csak el a tetthelyre, pedig egy 70.000 lakosú lakótelep peremére szerveztük az akciót. (Nem tudom mi a csuda volt, megnyugtató, hogy az ország más részein is kevesen voltak - talán a TV-ben volt valami szappanopera n-edik része).

Délután 24 fok volt árnyékban, de naplementére kezdtek jönni a cirruszok, aztán nyugaton egyre nagyobb zivatarfelhő sötétlett és terjedt. 17:45 UT-kor pakoltunk ki, 17:50-kor már látszott a Hold sarlója, 18:05-kor már látszott távcsövekben az Aldebaran, egyelőre még messze a Hold felett. 18:15-kor a felhők betakarták a párost. Na, mindegy, dumáltunk, szórólapokat osztogattunk, beszélgettünk a csillagászatról. 18:49 UT-re volt Pécsre számítva a fedés, a teljes reménytelenség végén 18:48-kor előbujt a Hold a felhőrésekből. Az üvöltés óriási volt, mert felette a hamuszürke fényre tapadva ott volt szabadszemmel is a csillag! De a Hold ismét elbujt, előjött, elbujt es mikor 18:50-kor újra előjött - már csak a Hold volt ott, a csillag közben eltűnt. Látja? Nem látja? Na látja - ez volt a csillagfedés!

Dühöngtünk pár percet, aztán a tömeg lincshangulatát érezve még nekiálltunk kettőscsillagokat bemutatni, mert az ég 50 százalékán nem volt felhő. Csillagképeket ismertettünk, beszerveztünk pár értelmes embert a szakkörünkbe, talán nyertünk ezen az egész rendezvényen valamit. Aztán 19:30 UT-kor összepakoltunk, mert egyre sűrűsödtek nyugatról a felhők, 20:10-re már elkezdett csendesen esni az eső.

Keszthelyi Sándor

Korábbi közlés: Csilla levelezőlista 486/1. 1998. 04. 30.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.