2012. december 13.

1999. augusztus 11-i teljes napfogyatkozás paksi észlelései

"Perseida 1999" Országos Napfogyatkozás Tábor Pakson

Előkészítés, szervezés

Sokan éreztek igényt arra, hogy az 1999. augusztus 11-i teljes napfogyatkozást olyan többoldalú rendezvénnyel körítsék, amely méltó a rendkívül ritka természeti jelenséghez.

Az Országos Napfogyatkozás Tábor "Perseida 1999" néven augusztus 6 - 14 között zajlott, azaz már 5 nappal a napfogyatkozás előtt elkezdődött és tartott összesen 8 éjszakán át, amelyben szállás, étkezés, programok és még egy egész napos alföldi buszkirándulás is volt.
A Napfogyatkozás Konferencia augusztus 7 - 10 között folyt, azaz 4 napon keresztül szerveztük meg az eseményt. Augusztus 13-án még a megfigyelések megbeszélésére is jutott idő.
Az Amatőrcsillagász Sátortábor augusztus 8 - 13 között teljesen ingyenesen állt az érdeklődők rendelkezésére.
A teljes napfogyatkozás augusztus 11-i megfigyelése közösen, előre kiválasztott észlelőhelyen, szervezetten történt.
Valamennyi rendezvényünk nyilvánosan meghirdetett, bárki által látogatható volt.

A tábort az ASTRA Pécsi Csillagászati Egyesület, a Pécs-Baranyai TIT Csillagászati Szakosztálya, a Magyar Csillagászati Egyesület Pécsi Helyi Csoportja, a Magyar Csillagászati Egyesület Paksi Helyi Csoportja és a Draco Csillagászati Egyesület szervezte.

A szervezők a csillagászati táborszervezésben tapasztalt pécsiek voltak (Gyenizse Péter, Keszthelyi Sándor, Keszthelyiné Sragner Márta). Szokásos feladataikat most még színvonalasabban, pontosabban, nagyobb létszámra kellett megszervezni. A távolság okozta problémákat kis részben a paksi amatőrcsillagászok segítették megoldani (Dalos Endre, Szabadi Péter, Vígh Lajos). A szervezőknek elő kellett készíteni a szállás, az étkezés, az előadások, az észlelés helyét és a busztúrát. A szervezésben nagy segítséget nyújtott az Internet. A világhálón már hónapokkal előbb hírt adtunk a táborról. Az érdeklődőket később postai úton is értesítettük.

Paks városa, mint helyszín a teljes napfogyatkozás előre számított sávjából adódott. A magyarországi teljes sáv tengelyének közepén helyezkedett el, a Dunántúl és az Alföld találkozásánál, az árnyék tengelye itt metszette a Dunát. A hely észak és dél felöl utazva is jól megközelíthető volt. Itt a totalitás 2 perc 21 másodperces volt, aminél gyakorlatilag nem volt hosszabb tartam. Itt éppen a Nap delelésekor volt a totalitás.
Paks nyugati részén lévő dombokon zajlott a teljes napfogyatkozás alkalmából rendezett tábor 8 éjszakán keresztül.

Az új lakótelepen álló főiskolai kollégiumba már augusztus 6-án megérkeztek a résztvevők, itt összesen 138 fő kapott jó színvonalú szállást. A szállás a város nyugati peremén, a "Hegyi lakótelepen" lévő I. Műszaki Szállón, a Gagarin u.1. szám alatt volt. Nagyon színvonalas, kétágyas szobás elrendezésű szálló (régebben az Atomerőműnek épített, ma a Realprotector Kft. főiskolai diákszállóként, nyáron hotelként működteti) amelyben a résztvevők távcsöveiket, műszereiket, értékeiket tárolhatták és kényelmesen pihenhettek. A napfogyatkozás miatt nagy volt a szállás kereslete Pakson, ezért ezt a szállást már 3 hónappal előbb lefoglaltuk, sőt másfél hónappal előbb ki is fizettük.

Az étkezésre a szálló teakonyhája és a közeli boltok, éttermek adtak lehetőséget, de minden nap közös vacsora volt a közeli Goldmine étteremben. Jó és változatos étkezést kaptunk Tenki Józsefné jóvoltából romantikus környezetben, bár a nagy létszám néha próbára tette az étterem dolgozóit. Itt lehetőség volt a vacsora utáni poharazgatásra, beszélgetésre, ismerkedésre is.

Megjöttek az oroszok is! Három napos buszozás után (Varsón és Prágán keresztül) augusztus 7-én délelőtt érkezett Paksra Szentpétervárról 38 orosz amatőrcsillagász (A "Föld és Világegyetem" Ifjú Csillagászok Iskolája elnevezésű tanintézet „Fekete Nap” napfogyatkozás expedíció tagjai). Velük interneten keresztül kerültünk kapcsolatba. Alexander Tron a Szentpétervári Tudósok és Tanulók Egyesületének vezetője szervezésében jöttek Magyarországra. A csoport egyik fele középiskolás korú tanulókból, másik fele fiatal egyetemi tanársegédekből állt.

Augusztus 7-én délután 3 órakor kezdetét vette a Napfogyatkozás Konferencia. A Napfogyatkozás Konferencia előadásait a Város Művelődési Központba szerveztük, itt egy 100 fős klubot kaptunk előadóteremként, eszközökkel, helyi büfével. Darócziné Szalai Edit igazgatónő biztosította a termet és megnyitójában köszöntötte is a rendezvényt. 15 előadó 26 előadást tartott nagyrészt a napfogyatkozás témájában. Ebben nem csak a táborok amatőrcsillagászai, hanem paksi érdeklődők is részt vettek. A kánikulai meleg a teremben még elviselhetetlenebb volt, de tartósan nagy létszám (60 és 130 fő között) hallgatta végig az előadásokat.

Augusztus 8-án délben megnyitotta kapuit az Amatőrcsillagász Sátortábor.
A saját sátorral érkezők a Paksi Atomerőmű RT. által fenntartott Rádióklub bekerített füves telkén verhették fel sátraikat, ahol az ellátás alapjai (víz, villany, zárható helyiségek) biztosítottak voltak. Ezt a lehetőséget az amatőrcsillagászok és a természetjárók elektronikus levelezőlistáin is közzétettük. 80-90 fő vett részt ebben a sátortáborban (ebből 65 fő nevét jegyeztük a naplóba be). Minden érkező lakóhelyéről egy palack tájjellegű bort hozott ide, egy Napfogyatkozási Országos Borkóstolással színesítve az eseményt.

Az észlelőhelyet előre felderítettük. Ez a város legmagasabb pontján volt, a helyiek által kirándulóhelyként használt és Kilátódombnak nevezett magaslaton. (Térképészeti neve: Birito). Ez egy több négyzetkilométernyi területű füves réten álló magaslat körpanorámával, jó vízszintes látástávolsággal. Kocsival is megközelíthető. Ideálisnak tűnt (és bizonyult) a teljes napfogyatkozás és kísérőjelenségeinek megfigyelésére. Az esti távcsöves megfigyelésekre a Rádióklub telke melletti téglalap alakú betonozott részt használtuk.

Minden együtt volt ahhoz, hogy a közelgő ritka természeti jelenséget kényelmesen felkészülve figyelhessük meg.

A tábor krónikája

Augusztus 6 péntek

12:00 Tábornyitás. Koradélután folyamatos megérkezés a szállóba, elhelyezkedés a szobákba, regisztráció, az emlékkönyv (brigádnapló) aláírása.
Minden résztvevő, már előre kapott a táborról meghívót, leírást, „Mit hozzunk Paksra” listát, részletes programot, Paks térképet.
Az érkezőknek adtunk egy névfeliratos kitűzőt (az emblémát Gyenizse Péter tervezte), étkezési jegyeket, napfogyatkozás prospektust (MCSE ajándéka), „Az 1999.aug.11.i „paksi napfogyatkozás” című 16 oldalas füzetet (Dalos Endre összeállítása), paksi és egyéb utazási prospektusokat. Délután az észlelőhely és a Fakocsma felkeresése, megismerése.
19:00-kor a szálló klubtermében 46 fővel táborgyűlés, a tudnivalók ismertetése.
19:30-tól közös nyitó vacsora 43 fővel. Este borult volt az idő ezért itt az étteremben maradt a társaság, itt saját gitárművészünk szórakoztatta a közönséget.
Az éjszaka felhős volt. Naplementekor kis eső, meleg, párás, fülledt este Borult volt, csak a zenitben látszott néhány csillag homályosan. Hajnalra kiderült, látszottak a bolygók és a Hold.

Augusztus 7 szombat

9 órakor érkezett meg az orosz csillagászati expedíció Paksra, lerakodták az autóbuszról csomagjaikat, számítógépeiket, távcsöveiket, gitárjaikat és elfoglalták szállásukat.
10 órakor egy rögtönzött fogadást tartottunk tiszteletükre a szálló klubjában. Itt orosz és magyar nyelvű prospektusokat, térképeket, kitűzőket, napnéző szemüvegeket adtunk nekik. Pezsgővel, borokkal üdvözöltük őket. Ezzel rögtön barátság alakult ki a két nép amatőrcsillagászai között. Sajnos a beszélgetés velük gondot okozott. Ők nem tudtak magyarul és nem hoztak magyar tolmácsot. A száz fős magyar résztvevő között oroszul beszélők nem akadtak (ennyire hatástalan volt a negyven éves orosz nyelvtanítás!). Mindenféle keverék szavakkal érintkeztünk, jobbára angolul.
Napközben kötetlen programok voltak: séta, városnézés, vásárlás és a nagy meleg miatt főként a strand.
14.00-kor Mizser Attila az MCSE főtitkára látogatta meg táborunkat. Az éppen elkészült Amatőrcsillagászok kézikönyvéből hozott száz példányt a résztvevőknek adhattuk át vagy árusíthattuk. A tábor ideje alatt a szálló halljában amúgy is folyt csillagászati cikkek (könyvek, folyóiratok, napszűrők, napnéző szemüvegek) árusítása. Az újonnan érkezettekkel és a helyiekkel együtt a táborlétszám 98 főre nőtt.

15:00-kor a Napfogyatkozás Konferencia nyílt meg 8 előadással.
Darócziné Szalai Edit (Paks): Üdvözlet Paks és a Művelődési Központ részéről.
Keszthelyi Sándor (Pécs): A Napfogyatkozás Konferencia megnyitása.
Sragner Márta (Pécs): Paks története és nevezetességei.
Dalos Endre (Paks): Csillagászat Pakson.
Dömény Gábor (Szekszárd): Tolna megye csillagászata.
Hoffmann János (Pécs): Régi magyar napfogyatkozás expedíciók.
Zajácz György (Debrecen): Sok minden a teljes napfogyatkozásokról.
Zajácz György (Debrecen): Napfogyatkozás expedíciós diáim.

19:30-tól közös vacsora 78 fővel. Az éjszaka borult volt. A borult idő (viharos eső) miatt vacsora után a szálló halljában összekovácsolódás címen ismerkedési estre került sor, ebbe a magyar és az orosz gitárművészek is jeleskedtek. Odakinnt vihar és villámlás zajlott, az ég 2-ig sem derült ki.

Augusztus 8 vasárnap

Délelőtt ragyogó napsütéses ég és 30 fokos nyári meleg idő volt. Újra a strandra ment a társaság nagy része. Néhányan a szálló mellett távcsövekkel napészlelést végeztek, kipróbálva a szűrőket, megszemlélve a napfoltokat.
14:00-kor az Amatőrcsillagász Sátortábor megnyitása, az első érkezők fogadása (délután még csak 2 fő jött, estére már 20 főre nőtt a létszám és jó hangulat alakult ki). A tábor teljes létszáma már 105 fős volt.

15:00-kor a Napfogyatkozás Konferencián 6 előadás volt.
Bartha Lajos (Budapest): Történelmi napfogyatkozások.
Vadász Pál (Paks): A Nap csillagkörnyezete.
Nyerges Gyula (Esztergom): Az ezredvég napfogyatkozása!
Alexander Tron (Szentpétervár): Bemutatkozik az orosz napfogyatkozás expedíció. Napfizikai kutatások Oroszországban.
Műsoron kívül kértek és kaptak szót az orosz amatőrcsillagász expedíció tagjai. Ismertették Szentpétervár három évszázados történetét, Pulkovo csillagvizsgálójának napfizikai és rádiócsillagászati munkásságát, az egyetemen folyó csillagászati oktatást. A „Föld és Világegyetem” Ifjú Csillagászok Iskolája elnevezésű tanintézet 1971 óta ténykedik 50-100 fővel. Ismertették, hogy milyen észlelésekre készülnek Pakson. Fényképezést, fotometriát, rádiócsillagászati méréseket ismertettek, kiváló műszerezettséggel.
Keszthelyi Sándor (Pécs): A teljes napfogyatkozás kísérőjelenségei.

19:30-tól közös vacsora 83 fővel
Végre jó volt az ég este. 21:00-kor kiköltöztünk a távcsöves észlelőhelyre. Itt egy nagyméretű, téglalap alakú betonozott részen helyezkedett el a tömeg. Az ég tényleg felhőtlen, tiszta, sötét, jó Tejutas volt. Kitelepültek a városi fényektől mentes észlelőhelyre a távcsövek, melyeket 100-150 fő vett körül. Az egyre növekvő tömeg miatt kevésbé a megfigyelés, mint inkább a távcsövek összehasonlítása és tesztelése folyt népszerű objektumoknak egyszerre több távcsőben való beállításával. Főleg mélyegek és kettősök valamint a Jupiter és Szaturnusz voltak a célobjektumok egészen hajnalig. Több csoport kifeküdt meteorozni és láttak is bőven meteorokat, nagyrészt perseidákat.

Egy óriási tűzgömböt láttunk! Íme, Balogh János leírásában: „23 óra 38 perckor villant fel egy nagyon fényes tűzgömb az északi égbolton az UMA csillagképben. A jelenséget a tábor tagjainak jelentős része látta. A tűzgömb fényességére jellemző, hogy az észlelők egy része szerint árnyékot is vetett. A fényessége -8 mg körül lehetett. Fénye nagyjából állandó maradt, a színe fehér volt. Pályája az UMI és UMA között a DRA-ból indult ki, au UMA „szekerétől” északra haladt el, egészen a „szekérrúd” végéig. Eszerint Perseida meteor volt. 30 fok hosszú, gyors sebességű volt. Nyoma fényes (-1 mg) és fehér volt. A nyom szabad szemmel 23, binoklikkal 53 másodpercig megmaradt egyenes vonalban.”

A többiek az ideszállított távcsövekkel kezdtek működni, sorban állították be a kettősöket, mélyegeket. Utóbbiakat orosz nyelven is bekonferáltuk, mivel az orosz csoport is itt észlelt távcsöveivel. Eközben volt idő a Fakocsma látogatására is, de a helybe hozott Sanócki József féle villányi borok is fogytak rendesen. Előkerült Maronics Tibor is a gitárjával, ettől kezdve a hangulat még jobb lett. Az éjszaka meleg és derült volt. Az észlelési, bemutatási, zenés, táncos poharazgatás hajnalig tartott.

Augusztus 9 hétfő

Délelőtt ismét a napfoltokat szemléltük távcsövekkel. A többség strandra ment.

15:00-kor a Napfogyatkozás Konferencián 7 előadás volt.
Dalos Endre (Paks): Fogyatkozások a Jupiter rendszerében.
Hevesi Zoltán (Kaposvár): Hogyan fotózzuk a napfogyatkozást?
Gyenizse Péter (Pécs): Csillagászat és napfogyatkozás.
Keszthelyi Sándor (Pécs): Meteorzáporok 1999-ben.
Vígh Lajos (Paks): Rádiócsillagászat és napfogyatkozás.
Sragner Márta (Pécs): Védjük a szemünket a Naptól!
Keszthelyi Sándor (Pécs): A napfogyatkozások tudományos jelentősége.

19:30-tól közös vacsora 95 fővel. A regisztráció már 126 fős táborlétszámot mutatott.
Este és éjszaka csillagászati észlelés zajlott. Az éjszaka derült volt. Az ég felhőtlen, be valamivel gyengébben tejútas volt, de mélyegekre még így is jó volt a távcsövekben. Nagyon kevés Perseida meteor látszott.

Augusztus 10 kedd

12:00-13.30 között a Nap delelése idején ment ki a táborlakók egy 50 fős csoportja felderítésre, a Kilátódombra. Főpróbát tartottak. Megszemlélték a terepviszonyokat, a Nap állását, meghatározták az égtájak irányát. Belőtték azt, hogy milyen irányban van Siófok, ahonnan holnap ilyenkor érkezni fog valami sötét! Akkor még nehezen elviselhető fülledt kánikula volt, de a hírközlő szervek már ígérték a hidegfront érkezését.

15.00-tól a Napfogyatkozás Konferencián 6 előadással az utolsó nap következett:
Dalos Endre (Paks): Energiatermelés a Nap belsejében.
Szabadi Péter (Paks): A nyári időszámítás.
Gyenizse Péter (Pécs): A teljes napfogyatkozás vizuális megfigyelése.
Sragner Márta (Pécs): Teljes napfogyatkozás és az élővilág.
Gyenizse Péter (Pécs): Időjárás és napfogyatkozás.
Keszthelyi Sándor (Pécs): Holnap más Napunk lesz!

18:00 körül a Művelődési Központ előtti részen csoportképre gyűltünk össze és a tömeg megnézte a Nap felszínét Gyenizse Péter refraktorával. Akkor már délnyugativá vált az áramlás, egyes cirruszok jelezték az időváltozást, de az ég nagy része felhőtlen maradt.
Délutánra a meleg, az izgalom és a tömeg egyre nőtt. Sorra érkeztek ismerősök és ismeretlenek a szállásra valamint a sátrazókhoz (utóbbiak 70-80 főre szaporodtak). A Napfogyatkozás Konferencia utolsó előadásain már a hátralévő órák visszaszámlálása folyt.
18:50-kor 18 órával a totalitás előtt mertük kimondani, hogy az itt jelenlévők biztosan meg fogják élni az évszázad legnagyobb csillagászati eseményét. Egy perces néma felállással adóztunk akkor mindazon amatőrcsillagászok, ismeretterjesztők, rokonok, ismerősök emlékének, akiknek sajnos nem adatott meg, hogy lássák ezt a jelenséget!
Azzal zártuk a Napfogyatkozás Konferenciát, hogy jól felkészültünk a teljes napfogyatkozásra, az észlelés sikere rajtunk most már nem múlhat. Másnap reggel 8 órára tűztük ki az indulást a Kilátódombra, ahonnan a jelenséget csoportosan észleljük.
19:00-kor és 20:30-kor két csoportban volt a vacsora, mert már 126 fő étkezett. Ezen az este a Goldmine étterem és söröző kinyitott, de nem zárt be, egész éjjel nyitva volt. A várost elárasztották az idegenek, amatőrcsillagászok és érdeklődők, forgalom volt bőven.
A szállóban valójában (gyerekekkel, ismerősökkel együtt) 138-an vagyunk. Rajtunk kívül is sok érdeklődő érkezett a napfogyatkozásra és erre az estére a szálló teljesen megtelt. Egy német csoport jött Drezdából, de jöttek csoportosan Budapestről is. Egyetlen szabad hely nem maradt. A regisztráció ezen az estén már 219 főnél tartott. Az éjszaka változóan felhős volt. Az ég csaknem derült, tejútas, + 6,0 hmg-s volt, néha egy-egy felhőpamacs látszott. Nagy tömeg verődött össze a Fakocsmánál. 20:30-tól folyt távcsövezés ezen az estén és éjszakán is a betontérségen, óriási volt a tömeg
A paksi éttermek, italmérési helyek ezen az estén nem zártak be, sőt a közeli utcai fesztiválon újabb sörsátrak nyíltak. A város népe és az ide érkezett vendégek sok helyen olthatták szomjukat a nagy melegben. Az amatőrcsillagászok százai ezen az estén inkább a műholdképeket figyelték. Marad-e ez a bágyadt kánikula vagy megjön-e a mindent kisöprő hidegfront, és ha igen, mikor?

A „Nagy Nap” hajnala, reggele, délelőttje Pakson

Keszthelyi Dániel (Gyöngyöstarján) és Lukács Attila (Vámosgyörk) ezen az éjjelen nem aludt, hanem szállás nélkül bolyongott a Kilátódombon:
2:00 után értünk fel a dombra. A domb maga 15-20 kilométeren belül az egyetlen magaslati hely. Nyugat-északnyugati irányban a 4-5 kilométerre fekvő magaslat határolja a horizontot. Kelet-délkelet felé fák magaslanak. A távoli városok fénykupolái látszottak, a legnagyobb Budapesté volt északkeletre. Kalocsa is látszott. A paksi Atomerőmű délkeleti irányban volt.
A dombtetőn kifejezetten hideg volt, a szél folyamatosan fújt. ... Az előző délutáni előadáson mutatott műholdfelvételek alapján délnyugat-nyugat-északnyugat felöl volt várható nagyobb front ... A felhőzet egész éjszaka szakadozottan vonult, ám éjfélre az átlátszóság jó lett. Úgynevezett száraz villámok északra és nyugatra látszottak és a nyugatiak közeledtek is. A villámok intenzitása erősödött és sokasodott, távol igen nagy zivatar tombolt.
Ezért kb. 3:00-kor elindultunk a Fakocsma felé, nehogy a szabadban érjen a vihar. 04:00-ra a fél nyugati eget beborította a borulat, s hallottuk az első dörgéseket. 4:30-tól 4:40-ig esett először szemerkélve az eső, miközben az egész ég beborult. A pirkadat miatt az északi és a keleti ég narancs-vörös lett, s percekig azt hittük, hogy északon fog a Nap felkelni.
A napfelkeltét nem láttuk, addigra az egész égbolt szürkés-fekete lett, nehéz zivatar közeledett.5:30-tól irtózatos erejű villámok cikáztak, s eleredt egy igazi nyári zápor, percek alatt állt a víz mindenütt.

Keszthelyi Sándor (Pécs) és Balogh János (Hosszúhetény) a szállón aludt:
Reggel 5:30-kor villámlás, dörgés jelzett ébresztőt, az eső ömleni kezdett. Megérkezett délnyugati irányból a hidegfront. Az erős, de gyorsan haladó front megáztatta a földet, lehűtötte a levegőt, s pár óra múlva át is vonult. Megnéztük a televízióban és az aznapi újságokban a műholdképeket, úgy láttuk bizakodásra okunk van. Az eső 6:50-kor elállt, de még felhős maradt az ég. A felhőzetben 7:30 kor kék lyukak jelentek meg északnyugat felé. Az indulást 8 óráról 9-re halasztottuk. 8:20-kor kisütött a Nap és 9 órakor a teljes társulat kivonulhatott a Kilátódombra. Akkor már északnyugati áramlás volt és abban az irányban az ég alsó 30-35 fokos része tiszta volt.

9:25-re értünk ki a Kilátódombra, akkor az ég fele már tiszta volt, az utolsó felhők dél-délkelet felé vonultak el. 20-30 kocsival elfoglaltuk a domb tetejét, szekértáborszerűen kocsikkal és kötelekkel nagy kört alkotva bekerítettük. A Nap 9:45-től már kellemesen sütött, az ég csaknem felhőtlen és kék volt. A felhővel borítottság mértéke 5 % alatt maradt a továbbiakban. Jó volt a vízszintes látástávolság, az északnyugati dombvonulat 8 km-re, Kalocsa 16 km-re, a szekszárdi dombság 35 km-re látszott. Özönlöttek a táborozók, a sátrasok, a paksi érdeklődők, megjöttek Kész László vezetésével a bólyi csoport buszai (85 fővel). Egy emlékkönyvbe írhatták az érkezők adataikat, ebből kiderül, hogy érkeztek a totalitás sávjába délről (Baranya, Tolna, Somogy) és északról is (Budapest, Pest, Fejér, sőt Szlovákiából is). A regisztráció 375 főig jutott, de akadtak, akik nem iratkoztak fel. A dombon 400 fő helyezkedett el, ennek egyik fele amatőrcsillagász hajlamú lehetett, mert távcsövekkel, fényképezőgépekkel, teleobjektívekkel felszerelt volt, a másik fele rokon, ismerős vagy érdeklődő. (Lenn a városban a 6-os út mentén és a Duna-parton óriási tömeg volt. Sőt a felső Sportcsarnok mellett, tőlünk 1,5 km-re nagy kirakodóvásár, vidámpark, kihangosított szabadtéri színpad szórakoztatta a nagyérdeműt. Ez nagyon megszűrte a közönséget. Ide fel már csak az talált, aki tudatosan kereste ezt az észlelőhelyet).

Áts György pécsi amatőrcsillagász és hangosítástechnikai szakember a helyszíni hangosítást készítette elő. A hangszórókon, mikrofonon keresztül 4-5 óra alatt hol felhívások, jó tanácsok, ismertetések hangzottak el, hol a Kossuth rádió műsora szólt. Jó volt a hangulat, bár napkeltétől napnyugtáig teljes szesztilalom volt elrendelve. A sok ismerős és ismeretlen baráti csevegést folytatott az előkészületek és a megfigyelés közben. Az éppen zajló események hanghatásairól magnófelvétel készült. Ignátkó Imre olyan magnófelvételt készített, amely a totalitás 142 másodpercének megfelelő visszaszámlálást ad, ennek kihangosításával szerettük volna elkerülni, hogy elveszítsük időérzékünket.

Az 1999 aug. 11-i napfogyatkozás jelenségének megfigyelése

Az észlelés színhelye: Pakstól 2 km-re nyugatra lévő domb. Térképészeti neve: Biritó. Helyi neve: Kilátódomb.
Koordinátái: (a domb tetején lévő háromszögelési pont, GPS mérővel 08.13-án mért adatai) 46 fok 36 perc 57 másodperc É-i szélesség, 18 fok 48 perc 59 másodperc K-i hosszúság.
Magassága: 132,0 m (térkép alapján).

A napfogyatkozás ezen helyre számított kontaktusai (Bucsi Gábor számítása)
U1=11 óra 27 perc 45 másodperc.
U2=12 óra 50 perc 43 másodperc.
U3=12 óra 53 perc 04 másodperc.
U4=14 óra 14 perc 51 másodperc.

Elkezdődött a napfogyatkozás: 11:28-kor jobbról valami beleharapott a Napba. Az idő kellemes volt, nem túl meleg, de szép napsütéses. Jó volt a hangulat! Izgalmas rádiótelefonozás zajlott. Hol Paksot hívták, hol mi hívtunk másokat, hogy máshol milyen az idő, biztattunk mindenkit, hogy később máshol is nyilván ki fog derülni. Volt idő a sok távcsőbe kukkantani, ahogy a Nap egyre fogyott. Sorban eltünedeztek a napfoltok. Egyre gyengébb lett a fény, egyre bágyadtabb, betegesen szürkés-barna színt öltött minden. A fecskék hada egyre idegesebben röpködött körülöttünk. A tűző napfény elöl fák alá húzódó birkanyáj lassan elindult haza a hodály felé. Az árnyékok furcsák lettek, mindenhol kis sarló alakú képek látszottak. A tűző napfény gyengülése miatt egyre hűvösebbet éreztünk, felkerültek az ingek, kicsikre a pulóverek. Aztán 12:41-kor mindenki levette napnéző szemüvegét, mert a fogyatkozásnál is érdekesebb látvány volt: ha kézzel kitakartuk a Napot puszta szemmel látszott a nappali égen a Vénusz. Közben folyt a csillagászati ismeretterjesztés a nemsokára várható látnivalókról, sorban bekonferálva hogy mely európai országokat és városokat terít be éppen a teljes árnyék.

Egyre gyengült a fény! A szél elcsendesedett. Aztán 70-75 másodperccel a totalitás előtt megjelent a Siófok felé eső horizontrészen a sötétség, egyre terjedt felfelé, elnyelve a horizontközeli felhőpamacsokat. De már itt is van felettünk, rajtunk, belekerültünk a teljes árnyékba! A Nap sarlójának legutolsó darabjai még el sem tűntek már látszott a napkorona fénye jobbról és körben a protuberanciák! A vártnál sokkal többen, szebbek, fényesen, bíbor-piros színnel. Baily-gyöngyfüzér! Gyémántgyűrű! Aztán a fénylő fotoszféra teljesen eltűnt és beállt a teljes napfogyatkozás! 12:51 volt. Elindult a magnófelvétel, megkezdődött a visszaszámlálás!

A jelenség gyors zajlása, az égen beállt óriási változások (a nappalból éjszaka lett!) Hatására az első 10-20 másodpercben még hallatszottak kiáltozások. Az égen sosem látott dolgok látszottak. A Nap eltűnt és helyén egy fekete lyuk tátongott. Körülötte a gyönyörű napkorona, amely hófehér alapon világított gyenge sárga vagy kékes árnyalattal. Több fényes nyúlványa és több tucat finom szálacskája leírhatatlan és lerajzolhatatlan látvány volt. A protuberanciák tömkelege virított hol egyik, hol másik oldalon. A döbbenetes látvány természetesen hatott az észlelőkre. Csend lett! A 400 fő némán nézte, szívta magába a látványt. Már nem volt zajongás, mindenki ledöbbent, csak a visszaszámlálás kegyetlen hangjai maradtak a magnón, mert az idő egyre fogyott. Persze a videósok videóztak, a fotósok egyre csattogtatták gépeiket, a távcsövekben és binoklikban most már szűrő nélkül lehetett szemlélődni. De a látvány puszta szemmel is éppen olyan gyönyörű és látványos volt.
Azért állványon lévő távcsövekben, binokulárokban a napkorona valamivel szebb volt, azokban 4-4,5 fokos korona átmérő látszott és rengeteg protuberancia.
Bár beállt a totalitás, de az ég nem lett teljesen sötét, átlag 1---5 csillagot láttak csak a jelenlévők (a számban már a Vénusz és a Merkúr bolygó is benne van). Alul körben a horizont feletti 10 fok narancssárgán fénylett és a napkorona is kiterjedten fénylett felül. Aztán a visszaszámlálás utolsó másodpercei következtek ... újra megjelent a napfény ... még pár másodpercig látszott a korona és a déli nagy protuberancia ... de szemmel nem lehetett tovább nézni ... végérvényesen vége lett a csodás jelenségnek.

A totalitás végeztével tört ki az öröm újra, izgatottan értékeltük, megbeszéltük a jelenséget, próbáltuk még rögzíteni ki mit látott vagy csak gratuláltunk egymásnak a sikeres észleléshez, a csodás látványhoz, a jó időhöz. A fecskék a sötétben hirtelen elhúztak keletre a fény irányába. A hazafelé cammogó birkák lemerevedtek a totalitáskor. Néhányan szúnyogcsípéseket szenvedtek el a sötétségkor. A tömeg fele lassan elindult hazafelé. A Hold levonultát a másik rész várta meg, majd összecsomagolta eszközeit, feljegyzéseit és elindult ünnepelni. Mindenki érezte, hogy ma valami rendkívüli dolognak volt szemtanúja.

19:30-tól közös vacsora volt 121 fővel és a sikeres észlelés ünneplése.
Az éjszaka derült és tiszta volt. Távcsövezés folyt a Rádiótelepen, a betontérségen, de sokan a Fakocsma asztalainál töltöttek hosszabb időt.

Keszthelyi Sándor.

Korábbi közlés: Csilla levelezőlista 1378/4. 1999. 11. 01.
Korábbi közlés: Csilla levelezőlista 1379/1. 1999. 11. 02.
Korábbi közlés: Csilla levelezőlista 1380/3. 1999. 11. 02.
Korábbi közlés: Csilla levelezőlista 1381/3. 1999. 11. 03.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.