2011. november 2.

2004. november 9-én este látott sarki fény és tűzgömb

Sarki fény megfigyelése 2004. november 9-én kedden este.

Naplemente után csaknem tiszta, de hideg idő lett. Pécsett, belvárosi lakásunkban tartózkodtunk. Éppen a Föld és Ég folyóirat legutolsó számát gépeltük a Csimabi-ba, és a nagy munka befejezését kezdtük ünnepelni 21:55-kor (minden időadat: KözEI-ben).

22:00-kor érkezett az SMS-hír: „Sarki fény riadó! Soltvadkertről sarki fényt jelentettek a tiszta ég mellett”. A feladó Balaton László Budapestről felhős eget jelzett. A hírt továbbküldtem 22:01-22:10 között vagy 40 címre.

22:15-kor az egyik címzett, Hevesi Zoltán jelzett vissza: „Megerősítem, Kaposvárról is látszik az UMA-tól keletre a sarki fény”. Közlését újra a 40 címre továbbküldtem 22:17-22:25-ig. [Hevesi 22:19-kor a sarki fény hírét közzétette a leonidák-levelezőlistán.]

22:28-kor Puskás Ferenc telefonon jelzett vissza: „Szarvas mellől látja a sarki fényt, de elég halvány”. Ezt leírtam egy SMS-be, és ezt is szétküldtem vagy 30 címre 22:35-22:40 között.  

22:43-kor felhívtam Nagykanizsán Piriti Jánost, és megkértem, hogy a sarki fény riadót tegye fel a leonidák-ra. [22:49-kor megjelent a híre.]

Sragner Márta kinézett az északi ablakunkon, de nem látott semmit. Na, akkor öltözzünk! Indulunk ki a pusztába! Pakolás közben még néhány telefonriasztást kezdeményeztem, majd 22:56-kor kocsiba ültünk és átrobogtunk a kihalt városon Siklós felé.

23:11-kor értünk ki, Pécstől 10 km-re délre, leálltunk egy mellékútra. Itt már tejútas (és állatövi fényes) ég szokott lenni. Pécs fényei most sem nagyon látszottak, viszont gyenge felhőzet takarta a nyugati és az északi eget. Csak az északkeleti, keleti és délkeleti ég volt tiszta. A Nagy Göncöl látszott, még a rúd legalsó csillaga is. Viszont semmiféle fény nem volt. (Szarvasról, Puskás Ferenc SMS-e jött 23:15-kor: „Igen! Most már biztos, hogy a delta UMA alatt sarki fény van!”)

Várakoztunk a kocsiban ülve, és nem hiába. 23:21-kor gyengén, majd 23:22-kor nyilvánvalóan megjelent egy  felfelé irányuló fényoszlop, 2-3 fok szélesen, éppen a Göncölszekér rúdján (epszilon, zéta, éta UMa), vöröses-lilás színnel. 23:23-ig fénylett, majd lassan elhalványult és 23:25-re eltűnt.

Megint semmilyen fény nem látszott sehol. 23: 29-kor felhívott Hegyhátsálról Horváth Tibor, aki ott a felhőtlen és jó ég alatt állva, pár percig közvetítette az ottani sarki fényt: most a Cygnusban van! Most az Ariesig nyúlik el! Most a Cassiopeiában látszik! Próbáltuk mi is követni, de ezek a területek vagy felhőzet mögött voltak, vagy a felhők réseiben nem láttunk akkor fénylést.

Ám 23:33-kor ismét fények jelentek meg, de most pontosan észak felé, Félmagasan a Sarkcsillag és a horizont között (azaz 20-25 fok magasan). Ezek nem sávok, hanem homályos foltok voltak, gyenge fényűek, halvány-vörös színnel. El-el-mozdultak. Sajnos az itteni szakodozott felhősávok zavarták a megfigyelést. Talán 22:38-ig látszhattak.

És akkor, megjött amire vártunk: a Fény! Hirtelen kivilágosodott a keleti ég: odakaptuk a fejünket: hát egy fényes tűzgömb villant fel a Perseusban és robogott az Orion felé (útvonala alfa PER-alfa ORI lehetett). Fellobbanásakor -6 és -7 lehetett (árnyékot vetett!), útja második felét csak -3 és -4 magnitudós lehetett. 22:36 volt az ideje, kékesfehér, gyors, 15-20 fok hosszú tűzgömb volt, nyomot nem hagyott. Észak felé meg még ott derengett a halványvörös északi fény!

22:38 után, mi, innen, többé nem láttuk a sarki fényt, és amit addig láttunk: az sem volt a tavalyi nagy sarki fényhez mérhető, annál jóval gyengébb volt.  
Sajnos az ég északi és nyugati részét felhőcsíkok borították, sőt éppen olyan formában, mint a sarki fény: függőlegesen, a horizont felé összetartóan húzódó 3-4 sáv. Inkább felhőnek tűntek, de a biztonság kedvéért 23:41-kor elkocsiztunk 2-3 km-rel keletebbre, azaz jobbra. Onnan nézve a csíkok jól elcsúsztak nyugatabbra, azaz balra. Így hát felhők voltak. Még 23:52-ig néztük az eget, majd hazamentünk.

Utóirat: Másnap reggel értesültem, hogy Pozsonyból, Sopronból (Kiss Gyula neje), Légről (Csörgei Tibor), Budapest északi részéről (Pápics Péter) is látták a sarki fényt. Hegyhátsálról Tuboly Vince is látta, Horváth Tibor is említett pár ismerősét a környéken, akik látták. Domaszékről is világosabb volt az ég a szokásosnál (Asztalos Tibor szerint, aki az ábécé-rendje miatt a legelsők közt szerepel címlistámban, így neki mindig mindenről, és elsőként küldök SMS-t).

Keszthelyi Sándor.

Korábbi közlés: Leonidák levelezőlista 2004. 11. 10.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.