2012. december 15.

2000. március 11-én este bolygók és Mir-űrállomás látványa

2000. március 11-én délután Pécs egét gyorsan vonuló felhők borították. Úgy tűnt, hogy a meghirdetett Csillagászat Napi távcsöves bemutatást nem tarthatjuk meg. Este 6 óra után a Bemutató Csillagdánál tucatnyi érdeklődő gyülekezett, így felállítottuk a távcsöveket. Figyeltük a nyugati égaljon megjelent egyre nagyobb felhőmentes rész terjedését. Feltűntek a bolygók (Jupiter, Szaturnusz, Mars) és már a Holdat is sejtettük.

A bemutatást a helyi televízió megjelenése akadályozta meg. Bekábelezték, televilágították a kupola környezetét. A távcsöveket az általuk jobbnak vélt irányokba forgatták, a nézőközönséget szépen beállították. Az interjúk felvétele közben derült ki, hogy a bolygóegyüttállás okozta világvége miatt küldték őket. Csillagászati tudásuk nem terjedt ki a nagybolygók neveinek ismeretére, az égbolt látszó forgásáról még csak nem is hallottak.

Végre a tévések és a felhők elvonultak. A távcsövekkel bemutattuk a főbb égitesteket, mutogattuk a csillagképeket a 20 fős közönségnek. Osztogattuk az MCSE szórólapjait. Válaszoltunk a kérdésekre a távcsőépítéstől az ősrobbanásig.

Egy rendkívül fényes műhold tűnt fel 18:53-kor a Capella mellett. Már akkor -1 mg volt. Műhold sebességgel haladt kelet felé és egyre fényesedett. -2 mg volt, amikor a zenit és a Sarkcsillag, -4 (talán -5) mg volt a Nagy Göncölnél, éppen a gamma UMa-n haladt át. A Cor Caroli-nál még mindig -2 mg, majd 18:56-kor halványult el. Szinte Iridium-szerű fénye volt, de több percen át (A http://www.heavens-above.com szerint utólag tudtuk meg, hogy éppen a MIR űrállomás haladt el hazánk felett!).

Gyenizse Péter és Keszthelyi Sándor.

Korábbi közlés: Csilla levelezőlista 1613/1. 2000. 03. 14.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.