2013. július 2.

1997. június 15-én este éjszakai világító felhők látványa

Világító felhők megfigyelése - 1997. június 15. este.

Észlelés helye: Szentlőrinctől 6 km-re nyugatra.

Körülmények: Felhőtlen, tiszta, vidéki ég, holdfény van, de gyenge Tejút látható. Észak felé szabad a horizont.

Kocsival jöttünk Kaposvár - Szigetvár - Szentlőrinc - Pécs úton haza. Szigetvár előtt szép ÉNy-i alkonyatban ment le a Vénusz és lassan sötétedett, tűntek fel a csillagok. 20:15 UT-kor tűnt fel, hogy valami fény van észak felé. Az alkonyat egyre gyengült ÉNy-on, de ez a fény nem csökkent, azt hittük sarki fény, ezért Szentlőrinc előtt megálltunk az út mellett, hogy megnézzük mi van.

20:25-20:35 UT között néztük ezt az északi égaljon látszó fényt. Az AUR - PER - CAS alatt látszott. Az északponttól K-re 10 fokot, Ny-ra 15 fokot húzódott. Vastagsága 3-5 fok volt. Szálas szerkezetű, néhol fodros volt. Fénye furcsa volt: hidegebb, neonosabb, szürkéskék színű volt. Nem mozdult, nem változott. A CYG-ben derengő Tejútnál erősebb volt. Ez világító felhő volt!

A megfigyelés után továbbkocsiztunk Pécs felé, a fényt lassan eltakarták a Mecsek vonulatai.

Mai megjegyzés: ekkor UT-ben 18:40-kor volt naplemente. A világító felhő észlelése idején (20:15-20:35-ig) a Nap már 12,4-14,4 fok mélyen volt a horizont alatt. A Hold valóban az égen volt: a Virgoban állt a Spica közelében, ráadásul már 10,5 napos korú, jóval első negyed utáni fázisban volt!

Megfigyelők: Keszthelyi Sándor és Keszthelyiné Sragner Márta.

Korábbi közlés: Leonidák-levelezőlista: 2013. 07. 01.

A világító felhőkről készített vázlatrajz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.