2012. október 4.

2010. szeptember 24-én este Uránusz bemutatás

Uránusz bemutatás a Kutatók Éjszakáján.

A 2010-es Kutatók Éjszakája csillagászati programjának Pécsett, az Ifjúság u. 6. számú helyszín adott otthont szeptember 24-én. 19 órakor Gyenizse Péter tartott előadást a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának C-épület Thalhammer János termében ezzel a címmel: Egy alig ismert környezetszennyezési forma: a fényszennyezés. Ismertette a fényszennyezés okát, az állatokra és emberekre gyakorolt hatását, a mérésének lehetőségeit és azt, hogy mit tehetünk ellene. Már ezt az előadást is sokat hallgatták és az előadónak annyi kérdést tettek fel, hogy a 30 percre tervezett előadás 55 percig tartott.

A 7 hektáros terület felső részére 20 órára meghirdetett távcsöves bemutatást is Gyenizse Péter vezette, de mire felért oda távcsövével ott már 200 fős tömeg fogadta. Pécsett nagyon régen (utoljára a Hale-Bopp-üstökös 1997 tavaszi látványának bemutatásakor) láttunk együtt ilyen nagy számú, távcsőre várakozó embert! Az egyetem Botanikus Kertje által körülvett sportpálya nyugati oldalán állította fel Gyenizse Péter 102/816 mm-es (Astrophysics Starfire APO) lencsés távcsövét. Szathmáry Elemér újonnan vásárolt 135/625 mm-es Newton-távcsövét kissé odébb helyezte üzembe. Máris kialakultak a sorok a távcsövek mellett. Az ég felhőtlen volt, így a két távcsővel váltakozva a Holdat és a Jupitert láthatták az érdeklődők. A távcső körül áramló tömeget Ignátkó Imre, Németh Zoltán és Sragner Márta irányította.

Keszthelyi Sándor lézeres mutatópálcát ragadott - és a tömeg felét maga köré csábítva - a csillagok és csillagképek mutogatásába és ismertetésébe kezdett. Nagy Göncöl, Sarkcsillag, Kis Göncöl, Cassiopeia, Draco, Cepheus, Arcturus, Nagy Nyári Háromszög, Lant, Sas, Hattyú, Delfin, Pegazus-téglalap, Andromeda, Perseus, és így tovább, már amit az erősen sütő - másfél nappal holdtölte utáni - Hold fénye megengedett. A fényes csillagok és a fontosabb csillagképek azért felismerhetőek voltak. Az éget néha repülők villogása, néhány műhold nyugodtabb fénye és egy-egy hullócsillag feltűnése is színesítette.

A 20 órakor kialakult tömeg a távcsövek körül 21 óra körül sem csökkent, mert egyre újabb és újabb csoportok érkeztek. Egyetemisták és Pécsett tartózkodó turisták csoportjai mellett egész családok, gyermekekkel együtt érkeztek. Utóbbiak szerint a televíziós csatornák esti híradásaiban mondták be a Kutatók Éjszakája távcsövezési lehetőségeit. Voltak, aki az interneten kerestek rá ezek helyszíneire. Örömmel néztek a távcsövekbe és kérdeztek rá csillagászati témákra. 22 óráig legalább 350-400 ember nézett távcsövekbe.

Láthatták a fényes Hold oldalán a krátereket, a Jupiter lapult korongján az egyetlen fősávot, a négy jupiterholdat, amelynek mindegyike éppen a keleti oldalon sorakozott. Kis nagyítással, a Jupiterrel egy látómezőben láthatták az Uránusz bolygót - valószínűen sok százan életükben először! Néhány kettőscsillagot (a Mizart, az epszilon Lyraet, az Albireot) is mutattunk. A keleti eget uraló erős holdfény nem tette lehetővé a sokak által követelt Andromeda-galaxis megpillantását, hiszen még a Herkules gömbhalmaza is csak jelentéktelen paca volt a nyugati égaljon. Hiába, a Hold fázisát nem vették figyelembe a Kutatók Éjszakája időpontjának tervezői.

22 óra 30-kor még a Fiastyúkot állítottuk be a kitartó, de 30-40 főre apadt csoportosulásnak Aztán az amúgy kellemesen enyhe és felhőtlen eget zárásként: "borultnak nyilvánítottuk" - és összecsomagoltunk.

Keszthelyi Sándor.

Korábbi közlés: Csilla levelezőlista 2010. 09. 26. 6849/1.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.