2011. november 18.

2000. november 16/17-i éjjelen Leonida-meteorraj észlelési kísérlet

2000. nov.16-án este nagyon készülődtünk Pécsett. 21.30-kor mentünk fel a pécsi Planetáriumba. Az ég nem volt reménytelen. Félig felhőtlen, bár bágyadt, félig fátyolfelhős, a kelő negyedhold fénye jól mutatta a lassan csúszó felhős területeket. A felhőzet áramlása DNy-i.

A határmagnitudó 3,5 mg körüli, néha 4,0 mg. Nagyon kellemesen enyhe, tavaszias idő volt, friss szél, széllökések (É-ÉNY felöl!), a hőmérő 14-15 fokot mutatott. Távcsővel néztük a Holdat, Jupitert, Szaturnuszt, Fiastyúkot. Közben felhívtuk telefonon a Hevesi Zolit, Kocsis Antit, Hegyhátsáli Horváth Tibit, Teplectort, a Bükk tetejét hogy másutt mi a helyzet (kb. ugyanez vagy még rosszabb).

A nagy teraszra ültünk ki székekre öten (Áts Gellért, Ignátkó Imre, Keszthelyi Sándor, Ropoli László, Sragner Márta) meteorozni 23.00-tól. Egyetlen meteort sem láttunk, de nagyon bizakodtunk. 23.50-kor elkezdett határozottan borulni DNY felöl. 23.55-re teljesen beállt a felhőzet. Éjfélkor felfüggesztettük az észlelést, ettünk, teáztunk, kávéztunk de ki-ki néztünk az ég alá: a felhőzet összefüggő volt, többé még a Hold sem látszott. A szél is teljesen elállt a +15 fokos kellemes éjszakában néztük a borult eget, vártuk a derülést.

02.00-kor Gellért és Laci hazament kocsival, megnézni a friss műholdképeket. Én lefeküdtem hálózsákba a betonra és jóízűen álomba merültem. Arra ébredek, hogy megjöttek a kinyomtatott műholdképpel: totális, összefüggő felhőzet jött Olaszország felöl, úgy betakart bennünket, hogy ebből reggelig nem szabadulunk ki. 02.30-kor összeszedtük a holmikat, elindultunk haza.

02.55-kor a néptelen városban rendőrségi URH-kocsi, leállítanak a rend őrei: Honnan? Hova? A kocsi hátsó ülése és csomagtartója tele csövekkel, állványokkal, hősugárzóval. Elég nehéz lesz, most a holdtalan, borult égen megmagyarázni, hogy hullócsillagokat néztünk --- szerencsére meglátnak valami gyanús alakot, beugranak a kocsiba és csikorgó gumikkal eltűznek más irányba. 03.00-ra otthon vagyunk, még 3 órát alhatunk.

Végeredmény: 0 meteor (0 leonida+ 0 spora). Egyetlen reményünk: ugye nem volt maximum ma éjjel. Visszavágó: péntek/szombat.

Keszthelyi Sándor.

Korábbi közlés: Leonidák levelezőlista 2000. 11. 17.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.