2011. november 18.

2002. november 18/19-i éjjel Leonida-meteorraj zápor

1. A kudarc.

2002. nov. 18/19-én 20.00-kor (minden időadat KözEI-ben) gyülekeztünk Pécsett. A városban +17 fok C, az emberek a teraszokon ücsörögtek, mi sállal a nyakunkban, nagykabátban utaztunk ki Pécstől 10 km-re délre: Pogány falu szőlőhegyére, egy üdülőépületbe leonidázni. 21.00-tól itt voltunk, név szerint: Áts György, Keszthelyi Sándor. Dr. Pál Károly, Sragner Márta, Vida Tibor.

Az ég 95 %-ban borult, de a felhőzet határozottan és gyorsan vonul DDNy-ről ÉÉK felé. Kellemes meleg szél van ugyanilyen irányban. Legtöbben kabát nélkül, csak ingben vagyunk.

Mobiltelefonok szerte az országba, minket is hívnak, mi is felhívjuk ismerőseinket. 22.00-tól csillagok DK felé: Ori, Gem, CMi. Jó falusi ég alatt vagyunk, tisztán fénylenek a csillagok. Távcsövezünk: Hold, Szaturnusz, Orion-köd. A telihold körül csaknem körben hold-haló. 22.40-től a keleti és a délkeleti ég elég tiszta.

22.45-től kiülünk meteorozni, bár az ég 90 %-ban borult (néha 85, néha 95 % takartság), de a felhőzet még mindig nagy sebességgel vonul ÉK felé. 23.30-tól jobb az ég, 23.38-kor már csak 60 %-a felhős, a 5,0 a határmagnitúdó. A DK-i ég a legjobb, fel csaknem zenitig. 23.45 az első leonida DK felé 10 fok magasan vízszintesen, -1 mg-val! 23.47 a második leonida a Jupiter felett 1 fokkal, ez +2 mg-os. Aztán egyre nagyobb a borultság, percek alatt minden eltűnik. 23.55-kor befejezzük az észlelési próbálkozást.

Innentől kezdve az ég teljesen borult, a Hold sem látszik többé. Bizakodva pihenünk, némelyikünk alszik, rendszeresen ki-ki-megyünk a szabadba: lessük: jön-e derült égrész? Nem jön! Dél és délnyugat felöl egyre lassulva, a felhőzet újabb hullámai jönnek csak. 04.00 körül mintha délnyugat felé valami derengene, de csalóka fények játszanak velünk csupán. 04.35-kor teljesen váratlanul potyogni kezd az eső! Kis nyári zápor, majd csendes szemerkélés. Rohanunk a kinti holmikat, távcsöveket összeszedni. Mindennek vége hát!

04.40-kor csomagolni kezdünk. 04.45-kor elindulunk haza kocsikkal. 04.57-kor már benn a városban vagyunk. A város már éledezik, járművek, emberek az utcán, nekünk is dolgoznunk kell kedd reggel. Társainktól csalódottan búcsút veszünk. 05.00 körül lehet az idő. Ám ekkor nem haza megyünk! Befelé jövet, mintha a nyugvó Holdat láttuk volna egy-egy pillanatra? Mi lenne ha mégegyszer megpróbálnánk a nyugati eget!? Robogunk kifelé Pécsről nyugati irányba............

2. A nagy élmény

2002. nov. 19. hajnal. Továbbra is minden időadat KÖZEI-ben. Innentől kezdve csak 2 résztvevő: Sragner Márta, Keszthelyi Sándor ........... Társainktól csalódottan búcsút veszünk. 05.00 körül lehet az idő. Ám ekkor nem haza megyünk! Befelé jövet, mintha a nyugvó Holdat láttuk volna egy-egy pillanatra? Mi lenne ha még egyszer megpróbálnánk a nyugati eget!? Robogunk kifelé Pécsről nyugati irányba.......

05.04-kor Pécset éppen elhagyjuk 90 km/h-val nyugati irányban a 6-os főúton, amikor megpillantjuk a rég-nem-látott teliholdat a nyugati ég alján! Van remény, még jobban száguldunk!

05.05-05.06-kor a délnyugati égen legalul és félmagasan (bár egyenetlenül felhős az ég) határozott, gyors felvillanásokat látunk a mozgó gépkocsiból. Villámlások? 3-4 szinte egyszerre, kis szünet, egy fél perc múlva ismét 2-3 helyen kis égrészek villannak! Ezek tűzgömbök!!!

Gyorsan félreállunk, kiugrunk a kocsiból és nézzük az eget (Pécstől 10 km-re nyugatra vagyunk, Bicsérd előtt, a "golfpálya" mellett). 05.07- 05.08 lehet: az égen pár felhőlyukban áramlanak a meteorok! Pár mozgó, 5-10 foknyi lyukban szinte 5 vagy 10 másodpercenként nagyon gyors 2-3 magnitudós rajmeteorok jönnek. Alig lehet számolni! Egy-két alkalommal a felhők mögötti tűzgömbök kivilágítják a felhő és a felhőtlen rész peremét. Ordítozunk! Gyorsan felhívom Gyöngyöstarjánt: leányom közli, már a 240-edik meteornál tart: éppen most van a legnagyobb hullás! Ám, itt csak 5, néha 10 % ég látszik, a zenit és a Leo környéke főleg. Márta számolja a meteorokat: 05:15-ig 30-at lát, én 15-20-at a felhőrésekben.

Az ég újra bezárul felettünk, gyorsan indulunk tovább nyugat felé! Az eső szemerkél. 05.25-kor 15 km-re Pécstől, Szentlőrinc után látjuk a Holdat, a nyugati ég szakadozott, a délnyugati ég legalja teljesen tiszta, csillagos, a CMa csillagait látjuk. Tovább nyugatra!

05.30-kor csaknem Szigetvárra érünk. Azon túl tiszta égrész van, de már nem merünk a városon átrobogni. Már 34 km-re vagyunk Pécstől. Egy Becefa nevű falu felé a 6-os útról jobbra lefordulunk és 500 m-re megállunk. Kiszállunk. A DNy-i ég kristálytiszta, a tiszta ég egyre feljebb kúszik. Egy-egy gyors és rövid leonida jelzi, hogy még lehet a rajt figyelni.

Megnézzük a pontos időt: 05.48 van. Ebben a pillanatban egy jó nagy villanás van felettünk. Nem látjuk a tűzgömböt, a felhőzet miatt csak a visszfényét. A kristálytiszta égrész egyre feljebb jön délnyugatról. 05.48-kor 10, 05.55-kor 25, 06.15-kor már 90 %-os a felhőtlen, tiszta, jó átlátszóságú ég. Szépen lehet meteorozni.

Hullanak is a leonidák 05:48 és 05:55 között! Amit csináltunk, az inkább gyönyörködés, mint tudományos megfigyelés. A meteorok zápora minden eddigi élményünket felülmúlta. Hol itt, hol ott cikáztak a leonidák, mire a jelenségre ránéztünk, már jött is máshol a másik!

A meteorok feltűnően gyorsak, szinte villanásszerűek, csupán 0,1-0,2 sec időtartamúak voltak.

Nagyon rövid utat futottak be, 3---5 fokos volt többségük. Még a radiánstól távol (Ori, CMa, Tau) sem voltak sokkal hosszabbak.

Fényességük változatos volt: -1, 0, +1, +2 volt a leggyakoribb. Becsült átlagfényük +1,0 magnitúdó lehetett. Nyilván +4,0-es határmagnitúdónál halványabb nem lehetett látni, de mintha nem is lett volna nagyon halvány. Feltűnő volt (ebben a 05.50-06.20 közötti időszakban) a nagyon fényes meteorok vagy tűzgömbök hiánya. A legfényesebb egy -3,5 mg-os (Jupiternél fényesebb, Vénusznál kisebb) meteor volt, az is csak egy.

Színük fehér, kékesfehér, neonfehér. Márta látott két narancsvörös színű rajmeteort is.

Nyomot nem nagyon hagytak, illetve csak maga a meteorjelenség önmagában egy nyomjelenségnek tűnt. De elvétve maradt 0,5-1,0 sec időre nyomuk, talán 10 %-uknak.

Elég csomagszerűen érkeznek a leonidák. Néha alig lehetett számolni a hullást, mert egyszerre 2, sőt egy alkalommal 4 meteor is jött egyszerre a Leo, Hya, Ori csillagképek területén, aztán fél vagy egy percig semmi. Átlagosan 3-4-et látunk percenként. Összesen a Márta 78, én 59 meteort számolt meg (újra telefonáltam, jegyzeteltem, egy arra járó vadőrt felvilágosítottam, hogy éppen mi a csudát is csinálunk mi itt ezen a kies hajnalon...), mindegyik rajmeteor volt.

Közben lement nyugaton a Hold, a keleti égen még alig pirkadt, csak a Vénusz ragyog. Az ég csaknem teljesen felhőtlenné vált 06.20-kor már világos az ég: abbahagyjuk a meteorozást. 06:25-kor indulunk vissza, mire 07.00-ra Pécsre érünk, ott is szép tiszta az idő és verőfényes reggel kezdődik.

Nagyon nagy esemény volt mindkettőnknek ez a 05.05-06.20 közötti 1 és 1/4 óra! "Csak" 100 illetve 70 meteor lehetett az, amit egyenként láthattunk, ami nem nagy szám. Ám a meteorok gyors-egymás-utánisága, gyorsasága, a közbeni nagy izgalmak életünk nagy élményéve tették ezt az Erzsébet napi hajnalt!

Köszönjük az égieknek!

Lejegyezte: Keszthelyi Sándor.

Korábbi közlés: Leonidák levelezőlista 2002. 11. 21.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.