2011. november 1.

2001. október 21/22-i éjjelen látott sarki fény

Sarki fény észlelés 2001. október 21/22-én éjjel.

Időadatok NYISZ-ben. Október 21-én déltől melegfront okozott felmelegedést Pécsett. Este borult, meleg, fülledt időjárás volt. 21:30-kor egy kisebb zápor, 22:00 után egy nagyobb esőzés volt. Az ég felhőssége és az esőzés miatt nyugovóra tértünk 22:30 körül.

A mobiltelefon csörgésére riadtunk fel. Az óra 23:23-at mutatott. Vincze Iván telefonált: Elnézést kérve a késői zavarásért, de sarki fény látszik az égen! Most Pécs-Szabolcson (Pécstől 6 km-re, északkeletre) tartózkodik, jó vidéki ég alatt. Már 23:15 óta látja a sarki fény, és egyre gyengülve, de még ott van észak felé az UMA rúdjánál.

Azonnal (még telefonálás közben) a lakás észak felé néző ablakához mentem. Láttam, hogy felhőtlen, tiszta az ég, de a jelzett különleges fénylést nem láttam. Gyorsan a pizsamára húztam néhány ruhadarabot, és 23:26-kor kimentem a kertbe: a sarki fényt innen sem láttam. Talán már eltűnt? Igaz észak felé a Mecsek hegyei, a környező épületek takarják az alsó 20 fokot. Márta ugyanekkor az északi ablakból figyelt, de az épületek közötti északi égrészben semmiféle plusz fénylést nem látott.

23:30-kor kimentem az utcára és Pécs belvárosában a néptelen, de kivilágított utcákon bolyongva próbáltam észak felé kilátást, és kevésbé fényszennyezett helyeket keresni. Végül 23:55-kor a pécsi alagút tetején, a középkori városfal tövébe húzódva láttam legjobban: jó átlátszóságu az ég, a zenitben tejutas, az UMA nagy része látszik: de a sarki fény nem látszott. 24:05-kor hazamentem. 24:20-kor ismét nyugovóra tértünk.

Álmunkból ismét a mobiltelefon csörgése ébresztett. 01:30 volt. Ismét Vincze Iván telefonált: újra látja a sarki fényt, de most erősebben! Közben baráti társaságának kiáltozásai is behallatszottak, még meteorokat is láttak közben.

Azonnal az északi ablakhoz rohantunk és most vörös fényt láttunk északtól kissé jobb felé. Ez 25-30 fokos (elméleti) horizont feletti magasságig terjedt 01:31-01:32-ig. Persze a hegyek, az épületek takarása miatt: nagy részét nem láthattuk. (Tőlünk függetlenül, laikus szomszédaink másnap reggel mesélték: negyed kettő után észrevették, hogy észak felé vöröslött az ég, biztosan szél lesz másnap!)

Gyorsan felöltöztünk, összekapkodtunk a legszükségesebbeket (papír, írószer, óra, gépkocsi iratok, kulcsok) és elhagytuk a lakást. 01:38-kor kocsiba ültünk, nyugat felé végigrobogtunk a kihalt városon. Eközben vettük észre, hogy a mobiltelefont otthon felejtettünk, így sajnos másokat értesíteni nem tudtunk.

Az első fényektől mentes helyre (Pécstől délre, 6 km-re) érve 01:45-kor megláttunk egy lilásvörös fénylést, amely eltért Pécsnek a (tiszta idő miatti) csekély sárgás fényburájától. Ez a földrajzi északtól 15 fokkal jobbra volt. A fénylés 7-8 fok széles, 15-20 fok magas oszlop alakú volt. A gamma, delta, epszilon UMA csillagokig terjedt ki. De egyre csökkent mérete, keskenyebb és alacsonyabb lett, fénye is percről percre gyengült. 01:50-kor 2-3 széles, 10-15 fok magas volt. De jellegzetes bíbor színe miatt még látszott. Egész láthatósága alatt kissé, 1-2 fokkal jobbra csúszott a fénylés.

Végül, 01:55-kor eltűnt. Addig talán volt bennünk bizonytalanság, hogy sarki fény-e ez? Amikor eltűnt, és többé azon a helyen nem fénylett semmi: akkor lettünk biztosak: ez bizony sarki fény volt! (Vincze Iván 02:07-kor még látta a fényt, nyilván jobb ég alatt volt)

A sarki fényt a 46 fok 02 perc É-i sz. 18 fok 11 perc keleti h. láttuk. Az ég csaknem felhőtlen, tejutas volt, így tovább várakoztunk. Mivel a fény nem mutatkozott, elindultunk még távolabb (délebbre és keletebbre) a várostól: Málom, Kökénypuszta, Pogány, Pécsudvard, Szemely, Kozármisleny, Olasz, Hásságy, Ellend, Romonya, Bogád … útvonalon, sötét helyeken meg-megállva néztünk észak felé. Sajnos az ég először észak felé romlott el, majd 03:00-ra az egész ég beborult. Ha volt is remény a sarki fény újabb visszatérésére: ennek meglátását a felhőzet lehetetlenné tette. 03:50-kor visszatértünk a város fényburája alá. 04:05-kor újra otthon voltunk. 04:10-kor ismét alhattunk.

Úgy néz ki, hogy az időszakos (23 - 02 óra közötti) és földrajzilag kis területű (Pécs és Baranya környékén) jó ég tette lehetővé a sarki fény látványát! De leginkább Vincze Ivánnak tartozunk köszönettel!

Észlelők: Keszthelyi Sándor és Sragner Márta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.