2011. november 1.

2003. május 31-i napkeltekori részleges napfogyatkozás észlelése

80 %-os részleges napfogyatkozás megfigyelése 2003. május 31-én napkeltétől.

A Pécs felett magasodó 536 m magas Misina-tetőn áll 1973 óta egy vasbeton TV-torony. Ez 196 m magas építmény az aljától a tetejéig, igaz a kilátóterasz "csak" 82 m magasban van, de így is 618 m tengerszint feletti magasságban nézelődhet lifttel felérkező látogatója.

Néhány részleges napfogyatkozást már végignéztünk innen, amelyek délután, naplementekor zajlottak. Az most is eszünkbe jutott, hogy a május 31-i napfogyatkozást innen kellene nézni. Csakhogy a hajnali-reggeli időszakban a torony zárva tart, és reménytelennek tűnt a kinyitására még csak kísérletet is tenni.

Az érdekes égi jelenség előtt két nappal terjedt el a hír, hogy a Duna Televízió pécsi munkatársai elintézhetnék a hajnali toronylátogatást. Az egyetem földrajztanszékéről Gyenizse Péter és Nagyváradi László összegyűjtötte a "korán kelni akarók" személyi adatait, és az Antenna Hungária budapesti központjával jóváhagyatták a névsort. 30-án délután jött a hír: engedély van, de nincs aki másnap hajnalban beengedjen bennünket.

Ekkor Áts György és Áts Gellért vette kézbe az ügyet: addig-addig érdeklődtek, telefonálgattak, míg a Misinai Kilátó Presszót üzemeltető Hegedűs Zsolt jóváhagyta a bejutást. Azonban korán kelni ő sem kívánt a kedvünkért, így alkalmazottja: Martinek Zsolt (egy lelkes, áldozatkész, koránkelő fiatalember) nyitotta ki hajnali 04:15-kor a liftajtót. Addigra már ellepték a hegytetőt az éjjel és hajnalban riasztott amatőrcsillagászok, és távcsöveikkel, binoklikkal, fényképezőgépekkel, kamerákkal igyekeztek fel a körkilátó gallérjára. Jöttek egyetemisták, csillagászok, tévések. Voltunk 22-en fenn 04:40-NYISZ-ig bezárólag.

A panoráma gyönyörű volt: körben Baranya dombjai, a Mecsek hegyei. Már pirkadt, de Pécs városa még teljes fényében tündökölt, kivilágítottan, csak 04:55 körül kapcsolták le a közvilágítást. Alattunk a közeli Állatkert éhes oroszlánja követelte ordítva a reggelijét...

Az ég felhőtlen volt, csak a horizont közelében volt némi homály, pár foszlány és néhány kondenzcsík. Várakozás közben a Vénusz bolygót néztük távcsövekkel. A pirkadat valahogy nem volt az igazi: 4:50-től szinte "leállt" a világosodás! Az idő telt, már csak percek hiányoztak az elméleti napkeltéig: de a keleti ég alja meglehetősen sötét maradt. Még azt sem lehetett biztosan érezni, helyileg hol is lesz itt a Nap kelése.

Aztán felgyorsultak az események: 05:03:31-kor kifényesedett vörösen egy felhőcsík pereme alul. 05:05:19-kor ugyanitt - a Zengő csúcsától jobbra - hirtelen megjelent és kifényesedett egy "csillag", a fogyó-kelő Nap baloldali csúcsának első sugara! Távcsőbe pillantva: máris egy háromszög alakú napdarabka látszott, egyre növekedve. 05:06:16-kor egy másik csillag fénylett fel: a jobb oldali csücsök első darabjaként. Ekkor volt a legszebb a kelő Nap: ahogyan fogyottan, kettészakítottan egyre inkább emelkedik ki a szmogos, felhődarabkákkal tarkított maszatból. Vörösből egyre narancsosabb majd narancssárgább lett, mígnem 05:07.58-ra teljesen kikerekedett az alsó pereme is a torzult napkorongnak.  

A vizuálisok gyönyörködtek, a fotósok csattogtatták gépeiket, a tévések kameráztak, kevés szem maradt szárazon, kevés ember tudta némán nézni a jelenséget, a többség hangos véleménynyilvánítással üdvözölte a ritka szépségű napkeltét!

05:12-ig puszta szemmel, szűrő nélkül belenézhettünk a Napba, még a távcsövekkel is. Aztán felraktuk a szűrőket és eleinte gyenge, majd idővel erősödő napképet nézhettünk: a légköri háborgást szenvedő Nap peremét, a holdperem feketéjét, nagyobb nagyításokkal a Hold profiljának egyenetlenségeit. 05:15-re teljesen kiemelkedett az alsó légköri homályból. 05:18-kor, a maximális fáziskor megjelent egy napfoltcsoport a jobb szarvnál: egy több umbrájú, bonyolult csoport (0365. számú) ... és így tovább. Még sokáig néztük a fogyatkozást, de ez az első negyedóra volt a legérdekesebb, legszebb.

A megfigyelésben résztvevők:

Áts Gellért (Pécs)                                15 T (150/1200 Dobson)
Áts György (Pécs)                               20x50 B.
Fóris Gábor (Pécs)                              Kamera (DUNA TV.)
Gundrum Sarolta (Pécs)                       -
Gyenizse Péter, Dr. (Pécs)                  10x30 M., 4,5/300 teleobjektiv.
Huszár Zsuzsa (Pécs)                           -
Jenei Erzsébet (Pécs)                           -
Keszthelyi Sándor (Pécs)                      6,3 L (63/840 Telementor)
Kordik Ferenc (Pécs)                            Kamera (DUNA TV.)
Martinek Zsolt (Pécs)                           -
Mondrák Vendel (Pécs)                        -
Nagyváradi László, Dr. (Kozármisleny)   10x50 B., 200-as teleobjektiv., Digit.fény.
Pandur Anett (Pécs)                            -
Pap Norbert, Dr. (Pécs)                       -
Patacsi Zsolt (Pécs)                        5 L (50/540 Zeiss), Digitális fénykép.gép.
Pelle Pál (Pécs)                                   -
Pirkhoffer Ervin, Dr. (Pécs)                  Videokamera.
Reinhardt Tamás (Pécs)                       4,8 L (48/540 refr.), 270-es teleobjektiv.
Ropoli László (Pécs)                            Digitális fényképezőgép.
Sragner Márta (Pécs)                           10x50 B.
Sramó András, Dr. (Pécs)                    12x70 B.
Vida Tibor (Pécs)                                20x60 B.

A Nap 05:23-tól teljesen felhő és homálymentes égrészen látszott. 05:30-ra tiszta sárga fénnyel világított és fényét is egyre inkább visszanyerte. Sragner Márta 4-5 percenként kis vázlatrajzokkal és színbecslésekkel követte a jelenséget. 06:05 körül egy másik nagy napfolt is előkerült, a bal oldali részen is (0373. számú). A sötét Hold egyre inkább elvonult bal felé. Gyorsan fogyott a maradék beharapás is.

Az utolsó kontaktus szabad szemmel: 06:13:50-kor volt (Gyenizse Péter, Sragner Márta, Pelle Pál).
Ugyanez távcsővel alig tartott valamivel tovább: 06:14:01-kor tűnt el a Hold 6,3 L-ben (63/840 Telementorban) 53 x nagyítással (Keszthelyi Sándor).

Ezután egy csoportképre állt össze a csapat, és már indultunk is haza: kicsit aludni. A televíziós stáb dolgozott: és még aznap a DUNA TV déli híradójának végén (11:58-12:00-ig) két perces filmbeszámoló megtekintésével élhettük át a hajnali tüneményt.

Keszthelyi Sándor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.