2012. szeptember 29.

2002. március 12-i esti C/2002 C1 (Ikeya-Zhang) üstökös és állatövi fény

2002. 03. 12. kedd este teljesen felhőtlen, nyugodt, bársonyosan tiszta ég volt. 18:30 KÖZEI-kor indultunk el Pécs belvárosából kocsival egy kis észlelésre. Az alkonyi ég alján már menet közben látszott a Vénusz bolygó. 18:50-kor a várostól 9 km-re délre helyezkedtünk el egy néptelen út szélén. Csodásan fényszennyezés-mentes környezet. A nyugati ég alsó részén szinte élesen látni a még alkonyi fényes rész, lassan húzódik lefelé. Benne még ott a Vénusz: 18:53-kor tűnik el, érintve a horizontot. Nejem egy 10x50-vel, én egy 20x80 B-vel nézzük az egyre sötétülő eget: változók, Fiastyúk, Orion-köd, Méhkas, Androméda, Jupiterholdak. Észak felé egy -2 magnitúdós Iridium felfénylés jelentett némi izgalmat.

19:00-tól már sejthető, majd egyre jobb a Tejút, még a téli szakasza is szépen terjeng az északi Cassiopeiatól, a zeniten át, le a délen látszó Sirius mellé . De a nyugati égen nem akar besötétedni. 19:03-tól érzünk egy egyre nyilvánvalóbb, tejútszerű (de annál egyenletesebb) fényt, ahogy függőlegesen felfelé, kissé balra dőlve látszik. Az állatövi fény! 19:05-kor az Ariestől balra, a Marsig ér. 19:12-kor a Marsnál is feljebb (5 fokkal magasabban) végződik. Sőt egészen a Fiastyúkig elér 19:20-ra. Közvetlen látással gyenge, de balra vagy jobbra mellé sandítva nyilvánvaló. Alul 10, középen 4-5 fokos szélességű az állatövi fény.

A C/2002 C1 (Ikeya-Zhang) üstököst az Aries csillagaitól lefelé, éppen az állatövi fény területén találjuk meg. Puszta szemmel csupán egy csillag, nem is túl fényes: 4,5 magnitúdós. Csóvája nincs. De már 10x50 B-vel is gyönyörű, 20x80 B-vel egyszerűen csodás! Látványa: igazi üstökös! Határozott, hosszú, kicsit szélesedő csóva. Ismerve a binokulárok látómezejét: megmérjük a csóva hosszát: 2,4 fokos mindkettővel. A csóva éppen a Fiastyúk felé irányul, követi az ekliptika vonalát, azaz nagyjából keletre néz, PA=85 fokot jegyzünk. Északi pereme élesebb, mint a déli. A kóma 5-6 ívperces, befelé sűrűbb 1-2 ívperces része van, a csóvánál jóval fényesebb. Ilyen kis nagyítással további részletek nem jönnek elő. Olyan az egész üstökös a távcsövekben, mint amilyen a Hyakutake-üstökös volt szabad szemmel.

Éppen jókor, a sötétedés beálltától 19:00-től nézzük 19:25-ig. Az egyik gond, hogy már ilyenkor sincs túlságosan magasan, csak olyan 12-15 fokkal a horizont felett, és idő múlásával egyre lejjebb megy. A másik gond, hogy most az állatövi fény legfényesebb részén tartózkodik: ezen alapfény nyilván leszűri a csóva külső részeit. Északi irányban haladva néhány nap múltával lemegy a nem-állatövifényes területre.

Szép dolog az amatőrcsillagászat, különösen ha üstökös látszik az égen! Pláne ha az állatövi fényben!

Keszthelyi Sándor és Keszthelyiné Sragner Márta.

Korábbi közlés: Leonidák levelezőlista 2002. 03. 13.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.