2012. október 2.

2008. augusztus 30-i naplemente körüli jelenség

2008. aug. 30-án szombat délután a Hegyhátsál-Zalaegerszeg-Nagykanizsa-Böhönye-Kadarkút-Hencse-Szigetvár útvonalon haladtunk kocsival Pécs felé. Az ég a naplemente előtti órákban teljesen tiszta, szép egyenletes kék színű volt, egyetlen felhő, még foszlány sem volt sehol. Kiváló ég ígérkezett.

Amikor lement a Nap, éppen Szigetvár keleti felén jártunk, sík vidéken: vissza visszanéztünk, hogy az alacsonyan álló Vénuszt megpillantsuk, no akkor a nyugati égrészt csíkok lepték el. Meg is álltunk és bámultuk. Olyasmi volt, mint a képekről mostanában jól ismert éjszakai világító felhők - csak még nagyon világos ég volt, az ég nyugati harmada vöröses és lilás alapfényben úszott és ebben voltak a nyugat-keleti csíkok, sűrűn, nagy számban, óriási területen. Ezt Szigetvár és Szentlőrinc között, aztán Szentlőrinc és Pécs között láttuk.

Mire beértünk Pécsre a jelenség nem látszott és a sötétedéskor és utána iszonyú tiszta, tökéletes felhőtlen ég lett. Ezek a csíkozatok csak a naplemente utáni rövid időszakban tűntek elő és el.

Keszthelyi Sándor.

Korábbi közlés: Leonidák levelezőlista 2008. 09. 01.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.