2012. október 2.

2011. április 20-án este a T Pyx visszatérő nóva észlelése

2011. április 20-án amint országszerte, úgy Pécsett is teljesen felhőtlen, tiszta, nyugodt és csendes este volt. Így nagy reményekkel készülődtünk a T Pyx visszatérő nóva észlelésére. NYISZ 20:00-kor hordtuk le a kocsiba a 102/500 mm-es SkyWatcher refraktort. Csak a változócsillag térképeit, órát és elemlámpát vittünk mellé. Áthaladtunk Pécs belvárosán és dél felé vettük az irányt. 9 km-rel a várostól délre, a pogányi repülőtérnél még nyugatabbra mentünk. Egy dombhátnál, körpanorámás helyen álltunk le 20:26-kor.

Ahogyan kiszálltunk a kocsiból, a felhőtlen, lassan besötétülő és csillagokkal egyre inkább betelepülő égen megjelent a Nemzetközi Űrállomás. A Szíriusz alatt, 0 magnitúdós, lassan mozgó fénypont volt eleinte, de a Szíriusz mellé érve már -1,5-es lett. A Regulus mellett már -2, sőt -3-as fényében tündökölt. Az előrejelzett -3,5 magnitúdós fényét elérhette és lassan az Arcturus felé ment. A Corona Borealis alatt vált újra -1,5-ös, majd 0 magnitúdóssá, ahogy északkeleten alacsonyan eltűnt 20:32-kor.

A 102 mm-es refraktort állványra rakva először a Szaturnuszt céloztam meg. 25x nagyítással látszott a gyűrűje és nyugatra a Titán fénypontja. No, ha a 8,5 magnitúdós hold látható, akkor talán a T Pyx is elérhető lesz!

A Pyxis csillagképből semmi sem látszott szabad szemmel. Az alfa Hya és a déli horizont közé irányítva a távcsövet, pár perc alatt megtaláltam a delta Pyx és gamma Pyx vízszintesen álló kettősét. Innen 4 csillagon át lemanővereztem az epszilon Pyx-ig. Innen többszöri próbálkozásra jutottam a 8,1 és 7,9 és 8,5 csillaghármashoz. amelyek az egyre sötétebb égen egyre jobban előtűntek. Ezekhez képest nyugatabbra már meg is volt egy csillagpár: a 7,8 és a T Pyx. Csaknem egyformák és tőlük még nyugatabbra egy fényesebb, az a 6,9-es összehasonító. Még néztem a csillagkörnyezetet, a csillagocskák helyzetét, hogy jó helyen vagyok-e? Utána észlelni lehetett a híres visszatérő nóvát a 6,9 ás a 7,8 közé téve. 20:40-kor az észlelés megtörtént. Nekem életemben először, hiszen az 1966-1967-es kitörésekor még első éves középiskolás voltam és ráadásul 45 évvel ezelőtt még nem csillagászkodtam.

Most már Sragner Márta is a távcső végéhez jöhetett: Az okulárba pillantva azonnal látta jobbra a fényesebb, és balra a csaknem egyforma kettőst. Csaknem egyforma, de a felső kicsit fényesebb. Megmondta a magnitúdóját és ezzel az első hazai női észlelés is megtörtént a T Pyx-ről!

Közben annyira besötétedett ez a rész, hogy még egy 9,3 magnitúdós csillagot is láthattunk itt. Ez a -32 fokos deklináción mutatta meg, hogy jó az ég. Északnyugaton legalul még pár fokos világos sáv jelezte a napnyugta helyét, habár az állatövi fény nem jött elő, inkább a téli tejút derengett az Auriga környékén. Az alfa Ori és epszilon Aur változókat még megbecsültük mindketten. 21:10-kor hazaindultunk a város fényburája alá.

Keszthelyi Sándor.

Korábbi közlés: Mira levelezőlista 2011. 04. 20.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.