2012. október 2.

2011. március 8-án a Nemzetközi Űrállomás és a Discovery Űrsikló

2011. márc. 8-án a Nemzetközi Űrállomás (ISS) és a Űrsikló (Discovery) mostani átvonulása igen érdekes volt 19:14-19:20-ig!

Kiálltam a felhőtlen és tiszta ég alá Pécsett és vártam. Aztán megjelent egy, utána fél perc múlva még egy. A nyugati ég aljáról a déli ég aljáig haladtak az objektumok, azonos vonalon és egymást 15-20 fokos távolságban követve.

Az elöl haladó 1 és 1,5 magnitudó, a mögötte jövő 0 és 0,5 magnitúdó közötti volt (utóbbi sem érte el sem a Capella fényét és legfényesebben is alig volt a Rigelnél fényesebb) azaz Discovery éppen 1 magnitúdóval halványabb volt az ISS-nél. Ám azért mindkettő elég jól látható fényű volt.

Ahogy az elöl haladó Discovery megjelent azonnal látszott, hogy csóvája van! Ez a csóva egyre jobban látszott, a fényes része 1/2 fokos, a teljes hossza 1 fokos lehetett, utóbbi elfordított látással látszott. A csóva a mozgásirányban helyezkedett el az objektum mögött, de legyezőszerüen a haladásiránytól lefelé is terjedt vagy 30 fokos nyílású szögben. A követő objektum (ISS) csóva nélküli volt!

Még annyit: az űrsikló vöröses színű volt, az űrállomás fehéres. Az objektumok az Eridanuson át, a Lepus alatt mentek és mielőtt elérték volna a Canis Maior jobb oldalát eltűntek, nyilván a földárnyékba merültek.

Keszthelyi Sándor.

Korábbi közlés: Leonidák levelezőlista 2011. 03. 08.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.