2012. október 2.

2012. augusztus 13-i esti meteormegfigyelés és egyéb szépségek

Palé égboltjának látványa, 2012. augusztus 13-án este.

Baranya megyében, Sásdtól nyugatra, a kis Palé település feletti szőlődombon 2006 óta minden nyáron megszervezi az országos meteorészlelő táborát a Sülysápi Amatőrcsillagász Közhasznú Egyesület. Így volt ez idén is. A tábor a Perseida meteorraj figyelésére már augusztus 9-én kezdődött, de az első négy este pécsiek még nem tették tiszteletüket. Az ötödik estére, azaz augusztus 13-án hétfőre látogattunk ki.

18 órakor találkoztunk a Pécsett az Iparos-vendéglőnél. Nyolcan (Bordács Ernő, Dobék József, Ignátkó Imre, Keszthelyi Sándor, Dr. Láng Miklós, Patak Ákos, Sragner Márta, Szathmáry Elemér) öt gépkocsival mentünk a Pécs – Mánfa – Magyarszék – Oroszló – Sásd útvonalon a 35 km-re lévő Paléig. 19 óra után hajtottunk fel a poros földúton a lekaszált hatalmas észlelőrétre. A réten gépkocsik, sátrak, távcsövek jelezték a csillagászkodókat.

A már javában zajló tábor lakói örömmel fogadták kis csapatunkat. Voltak itt Sülysápról, Jászberényből, Kecskemétről, Budapestről, Gárdonyból és még néhány paléi lakos is. A még világos ég alatt volt időnk ismerkedni, beszélgetni. Szathmáry Elemér hatalmas élelmiszerkészlettel jött, a kis asztalokra megterített és mindenkit megkínált a változatos vacsorával. A friss kenyérszeletekre töpörtyűkrém, vaj, erdélyi padlizsánkrém került persze mustárral, lilahagymával, zöldhagymával, kovászos uborkával fűszerezve. A sofőrök üdítőt és ásványvizet kaptak. A többiek sörözhettek, vagy Deszantos pálinkájával ismerkedhettek ácsorogva vagy ücsörögve.

Alig tűnt fel a Vega és az Arcturus: már érkezett is 20:25-20:30-kor a Nemzetközi Űrállomás. A világos égen -2-es fényével jól látható objektumként vonult nyugatról északkeletre. Azután észrevettük a nyugati fák között nyugodni készülő Szaturnuszt és azt állítottuk a távcsövekbe. A bolygó gyűrűjével együtt nagy sikert aratott. Utána az egyre gyarapodó csillagok közül néhány kettőscsillagot céloztunk meg (alfa UMi, béta Cyg, epszilon Lyr dupla-dupla, alfa Her, alfa Sco utóbbi nem bomlott).

Az idő kellemesen enyhe volt, a felhőtlen, tiszta ég egyre sötétedett. A rét közepére borított szalmaboglyába bevackolódtak a meteorészlelő leányok. A szürkületben már 4 magnitúdós volt a szabadszemes határ, de meteorok még nem jöttek. A Tejút is derengeni kezdett a Cyg-ben, mire 21:12-kor feltűnt az első hullócsillag.

Ezután az ég rohamosan sötétedett, az Andromeda-galaxis szabadszemessé vált, a Tejút egyre erősebb lett. Az égen egyelőre több volt a műhold (és a repülőgép), mint a meteor. Idővel mégis a meteorok száma gyarapodott, ahogy az ég teljesen sötét lett és a Perseida radiánspont is magasabbra emelkedett. A látott meteorok percenként követték egymást és útvonaluk visszahosszabbítva és összemetszve hamar nyilvánvalóvá tette a radiáns helyzetét a Cas-tól balra és a Per-től feljebb.

A Tejút gyönyörű volt! Fényes és halvány részei, duzzadt és szétváló felhői gyönyörűséget jelentettek a szemnek. Nemcsak a legfényesebb részei a Cyg, a Sct, a Sgr csillagképekben, hanem északkelet felé a Cep, a Cas, a Per területén szélesen terjedtek. Jankovics Zoli hívta fel figyelmünket, hogy már napok óta gyönyörködik abban, hogy a Tejút az egész Cep-et kitölti, csaknem a Sarkcsillagig elér. A déli részen a Tejút a Sgr legaljáig látszott és csak a domb fái miatt ért véget a Sgr jobb oldalán, a Sco-nál, a Skorpió farkának csillagainál.

A menetrendszerűen közlekedő Nemzetközi Űrállomás ismét megjelent, most még északabbra haladt 0-as fénnyel. 21:57-22:04-es vonulása a béta UMa és gamma And útvonalon történt, éppen „eltalálva” ezt a két csillagot.

Mindeközben percenként kiáltoztak „top”-ot, „meteor”-t, „áuuuááá”-t, ahogy egy-egy meteor végigszántotta az eget. A sötét, zenitben 6,8 magnitúdós égen egy 2-es vagy 1-es hullócsillag is látványos volt, persze a pár másodpercig ottmaradó nyomával együtt. Nem is beszélve a 0-as, vagy egyszer egy gyönyörű -2-es meteorról, amely pompás látványt és hangos tetszésnyilvánítást jelentett az ég alatt fekvő, ülő, ácsorgó 25-30 fős csillagkedvelőnek. Azt hiszem mindegyikünk egymaga látott 15-25 hullócsillagot a sötét ég alatt töltött bő egy órában.

Láttuk a kiváló észlelőhelyet, a tábor hangulatát, a meteorészlelők kedvességét. Megfogadtuk: Paléra máskor is eljövünk, a következő évek táboraiban aktívabban részt veszünk, lehetőleg elejétől végig kinn leszünk. Most 22:30-kor hazamentünk, visszakocsizva Pécs poros, koszos és fényekkel szennyezet burája alá.

Keszthelyi Sándor.

Korábbi közlés: Leonidák levelezőlista 2012. 08. 14.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.