2012. október 2.

2011. február 26-i esti tűzgömb látványa

A 2011. febr. 26-iki jól sikerült III. Csillagászattörténeti Találkozó ma 17 óra körül ért véget Budapesten a Polaris Csillagvizsgálóban, onnan 17:30-kor indultunk el. Az M6-os autópályán haladtunk hazafelé kocsival északról dél felé, éppen elmaradt keletről tőlünk Százhalombatta, amikor mi is láttuk a tűzgömb felvillanását a kocsi első szélvédő üvege mögül!

18:39 KÖZEI-kor dél-délkeleti irányban robogott a nagyon fényes jelenség. A Siriustól jobbra haladt el, a béta Canis Maior közelében kezdődve (vagy legalábbis ott vettük észre) és iránya a Procyon-Sirius iránnyal volt párhuzamos. Felülről lefelé haladt, kissé jobbra húzódva.

15 fokos útja volt csak, de azon sokszor változtatta fényét, pillanatokra négyszer-ötször felvillant -4, talán -5 magnitúdóra, néha "csak" -1 magnitúdós volt. Az átlagos fénye a Siriusénak többszöröse lehetett, nem is szólva a Jupiterről, amely ekkor már bágyadtan látszott a nyugati égen. A tűzgömbről a rendszertelen és gyors fényváltozás mellett kis anyagdarabkák váltak le. Neonosan fénylő fehér volt, némi kékes árnyalattal. Talán a színét is változtatta, de a jelenség 1-1,5 másodperces ideje túl rövid volt ennek leírására. Az ég felhőtlen volt.

Észlelők (akiknek haladási sebessége 110 km/óra volt a tűzgömbhöz képest) Keszthelyi Sándor és Keszthelyiné Sragner Márta.

Korábbi közlés: Leonidák levelezőlista 2011. 02. 26.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.