2012. szeptember 30.

2006. augusztus 17-től 20-ig meteorészlelés Palén

A Baranya megyében, Sásdtól 5 km-re nyugatra lévő Palé falu szőlődombján a Cygnida-meteortáborban észlelők üdvözletét hozom ide.

Aug. 17/18, 18/19, 19/20 éjjelén felhőtlen ég volt. A 20-i esti szélvihar hamar átvonult a tábor felett és utána éjjel szintén jó égen lehetett észlelni. Ezek közül a 18/19-iki éj volt egészen kiváló átlátszóságú: szabadszemes M6, M7, a Skorpió farkáig lehömpölygő Tejút, a Nyilasban tejútfelhők pamacsai, laikusok által is szabadszemes R CrB, R Cas, M13. A jó égtől megittasodott észlelők mélyeget távcsöveztek, binokliztak éjfélig és csak azután láttak neki a meteorozásnak az észlelőréten. A NYISZ 00:00-től 03:00-ig tartó 3 órában 65 meteort jegyeztek fel és rajzoltak térképre, a jó ég miatt +5, sőt +6 magnitúdós meteorok is rögzítésre kerültek. Mindenféle irányból jöttek, éppen Cygnida alig volt, inkább Perseida, Capricornida, Ursa Maiorida.

A kedves, érdeklődő paléi lakosok esténként feljöttek bemutatásokra, megnézték a Jupitert, kettőscsillagokat, ködöket. A látványosságokat aztán nappal a borospincéikben vendégszeretetükkel viszonozták, alig tudtunk a sok meghívásnak eleget tenni. A Hold kis sarlóvá fogyva már hajnalban sem zavaró. Kullancs nincs, szúnyog alig akad, viszont a vadvirágos réteken szépen burjánzik a parlagfű.

A tábor még tart 25/26-i éjjelig, még lehet jönni ide, szívesen látnak mindenkit a tábor lakói és szervezői akár egy estére vagy éjszakára is. Kocsival egészen a táborhelyig lehet jönni, mert az utolsó 700 m-es földutat legyalulták.

Keszthelyi Sándor.

Korábbi közlés: Leonidák levelezőlista 2006. 08. 22.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.